Η Αγγλία οχυρώνεται για τη μεγαλύτερη θύελλα της δεκαετίας

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη λάβει τα μέτρα του για τη χειρότερη καταιγίδα της δεκαετίας, η οποία αναμένεται το βράδυ της Κυριακής 27/10 προς τη Δευτέρα. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για πολύ δυνατές βροχές και ανέμους άνω των 130 χιλιομέτρων την ώρα, στα νότια της χώρας.

Η αντίστοιχη Πολιτική Προστασία έχει προειδοποιήσει για αυξημένο κίνδυνο ξεριζώματος δέντρων, ζημιών σε κτίρια, διακοπών ρεύματος και παρακώλυσης των συγκοινωνιών. Ήδη από το απόγευμα της Κυριακής, αναμενόταν ύψος βροχής που θα έφτανε μέχρι και τα 40mm, μέσα σε μόλις 9 το πολύ ώρες. Οι άνεμοι που θα κυμαίνονται από 97 έως 129 χιλιόμετρα την ώρα, αναμένεται να χτυπήσουν περιοχές όπως η νότια Αγγλία και η νότια Ουαλία.

Ανάλογης έντασης άνεμοι είχαν παρατηρηθεί στην περιοχή τόσο το 2008 όσο και το 2002, αλλά οι ζημιές ήταν τελικά σημαντικά μικρότερες απ’ ότι αναμενόταν. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, φαινόμενα τέτοιας έντασης θα ήταν φυσιολογικό να προκύπτουν τον Ιανουάριο, ενώ οι επιπτώσεις της καταιγίδας αναμένονται ραγδαίες για δύο λόγους: τα δέντρα διατηρούν ακόμα τα φύλλα τους, ενώ το έδαφος έχει περισσότερο νερό σε σχέση με τους χειμωνιάτικους μήνες.

Συνεπώς, αυξάνεται δραματικά ο κίνδυνος για ξεριζώματα δέντρων και για πλημμύρες. Η τελευταία μεγάλη καταιγίδα που έπληξε τη χώρα έλαβε χώρα το 1987, όταν 18 άνθρωποι είχα σκοτωθεί στην Αγγλία και 4 στη Γαλλία. Εκείνη τη χρονιά, είχαν ξεριζωθεί 15 δέντρα, οι άνεμοι είχαν αγγίξει τα 185 χιλιόμετρα την ώρα και οι υλικές ζημιές είχαν ανέλθει στο ύψος των 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η σημερινή καταιγίδα, σε καμία περίπτωση δεν αναμένεται τόσο σφοδρή.