Πυρηνικός Όλεθρος Φουκουσίμα: 6 χρόνια από το «1 φορά στα 1000 χρόνια»

Όπως θα έδειχνε μια ταινία… το ρολόι κόλλησε στις 14.46 (τοπική ώρα, 07:46 ώρα Ελλάδας). Το ημερολόγιο κόλλησε στις 11 Μαρτίου του 2011. Ο σεισμός των 9 Ρίχτερ ταρακούνησε συθέμελα όλη την Ιαπωνία. Από τα νερά του Ειρηνικού σηκώθηκε τσουνάμι. Το τσουνάμι χτύπησε το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Διαβάστε: Φουκουσίμα : Ο αόρατος εχθρός που προκάλεσε μια κληρονομιά ολέθρου

The rest is history… Μια ιστορία πυρηνικού ολέθρου, που ελάχιστες τέτοιες έχει δει ο πλανήτης Γη: 18.446 άνθρωποι νεκροί από την τραγωδία,123.000 άνθρωποι δεν μπορούν να ξαναγυρίσουν στα σπίτια τους αφού το αόρατο φάντασμα της ραδιενέργειας εξακολουθεί να πλανάται πάνω από πολλές περιοχές κοντά στο πυρνηικό εργοστάσιο.

Η Ιαπωνία θα τιμήσει σήμερα τη μνήμη των θυμάτων του σεισμού, του τσουνάμι και της  πυρηνικής καταστροφής.

Δείτε ακόμη: Πυρηνικά : Η λυδία λίθος της σύγχρονης επιστήμης

Όπως κάθε χρόνο στις 11 Μαρτίου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας χιλιάδες άνθρωποι θα αφήσουν λουλούδια και κεριά κατά μήκος των ακτών των επαρχιών που επλήγησαν από την καταστροφή στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Θα συγκεντρωθούν στο Σεντάι, το Ισινομάκι, το Ρικουζεντακάτα, το Μιναμισανρίκου και όλες τις πόλεις το όνομα των οποίων πλέον συνδέεται με την τριπλή καταστροφή.

Δείτε εδώ όλα τα αφιερωματικά θέματα του news.gr για την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα

Στις 14:46 (07:46 ώρα Ελλάδας), ενός λεπτού σιγή σε όλη την Ιαπωνία, ακριβώς την ώρα που πριν 6 χρόνια σημειώθηκε ο σεισμός μεγέθους 9 βαθμών. Ο Εγκέλαδος προκάλεσε ένα γιγάντιο, θανατηφόρο τσουνάμι, το οποίο οι Ιάπωνες λένε ότι δεν δημιουργείται παρά «μία φορά στα χίλια χρόνια».

Την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί στο Τόκιο επίσημη τελετή στη μνήμη των θυμάτων παρουσία του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε. Η αυτοκρατορική οικογένεια θα εκπροσωπηθεί από τον πρίγκιπα Ακισίνο.

Οι Ιάπωνες θα θυμηθούν για μία ακόμη φορά την τραγική αλληλουχία των γεγονότων: τις ορδές των τρομαγμένων εργαζόμενων που εγκατέλειπαν βιαστικά τους ουρανοξύστες στο Τόκιο, τα τραίνα που είχαν ανατραπεί στις βορειοανατολικές επαρχίες, τις φοβερές εικόνες που δεν μπορούσε κανείς να πιστέψει, τις ολόκληρες πόλεις που καλύφθηκαν από το νερό, την αδυναμία να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους, τους χιλιάδες ανθρώπους που αγνοούνται.

Στο τέλος εκείνης της ημέρας άρχισαν να έρχονται τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια από τους δύο αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα (τον Ντάισι και τον Ντάινι), και ακολούθησε η οδηγία για εκκένωση του σταθμού και η απομάκρυνση των κατοίκων των γύρω περιοχών, αρχικά σε μια περίμετρο 2, μετά 3 και τέλος 10 χιλιομέτρων. Τις επόμενες ημέρες αποκαλύφθηκε η χειρότερη πυρηνική καταστροφή που έχει καταγραφεί μετά αυτή του Τσερνόμπιλ το 1986.