Φωτογραφίες: Παγοπίστα οι… λίμνες Χειμαδίτιδας και Καστοριάς

Το θερμόμετρο εδώ και μέρες είναι κάτω από το μηδέν

Μπορεί η ΕΜΥ να προειδοποιεί για νέο σφοδρό κύμα παγετού, όμως το θερμόμετρο στη δυτική Μακεδονία δεν έχει "συνέλθει" ακόμη από το προηγούμενο κύμα ψύχους και δείχνει σταθερά κάτω από το μηδέν.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η πλήρης άπνοια στην ατμόσφαιρα δημιούργησαν ένα στρώμα καθολικού παγετού στην λίμνη Χειμαδίτιδα στο Αμύνταιο της Φλώρινας αλλά και στην λίμνη της Καστοριάς.

Οι δύο λίμνες έχουν μετατραπεί σε... παγοπίστες αφού έχουν παγώσει σχεδόν στο σύνολό τους.

Πρόβλημα είναι ωστόσο για την πανίδα της περιοχής αφού έχουν εγκλωβιστεί αρκετά πουλιά και ιδιαίτερα κύκνοι που βρισκόταν απομακρυσμένοι από το κοπάδι τους.

Χρειάστηκε η άμεση παρέμβαση των εθελοντών της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς ώστε να απεγκλωβιστούν αρκετά μεγαλόσωμα πουλιά, όπως κύκνοι και χήνες, που είχαν παγιδευτεί σε παραλίμνιες περιοχές της λίμνης. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς απευθύνει έκκληση στους κατοίκους και τους επισκέπτες όταν αντιλαμβάνονται εγκλωβισμένα πουλιά από τον παγετό να ειδοποιούν τους αρμόδιους φορείς ώστε να κινηθούν ανάλογα, ενώ επισημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεται το τάισμα των άγριων πτηνών με τροφές που χρησιμοποιούνται για ανθρώπινη κατανάλωση, καθώς η σύνθεση τους είναι ακατάλληλη για τον οργανισμό της άγριας ορνιθοπανίδας.