Οδηγίες για καλύτερα Χριστούγεννα για σας αλλά και το περιβάλλον!

Η αλήθεια είναι ότι τα Χριστούγεννα συνδέονται με την αφθονία τρόπον τινά: φώτα, στολίδια, δώρα, τραπέζια σε φίλους και συγγενείς, γλυκά κλπ κλπ. Όμως η... αφθονία αυτή μπορεί να επιβαρύνει το περιβάλλον περισσότερο από όσο μπορούμε να φανταστούμε.

Η WWF λοιπόν μας δίνει έναν οδηγό ώστε αυτά τα Χριστούγεννα να είναι τα καλύτερα, τόσο για σας και τους αγαπημένους σας, όσο και για το περιβάλλον.

Το αιώνιο δίλημμα: Φυσικό ή τεχνητό έλατο;

Ανάμεσα σε φυσικό ή τεχνητό δέντρο, η απάντηση μπορεί να μας εκπλήξει: το φυσικό δέντρο είναι καλύτερο για το περιβάλλον! Ένα φυσικό έλατο έχει 50% λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις ως προς την κατανάλωση φυσικών πόρων, σε σχέση με το τεχνητό. Το φυσικό έλατο είναι επίσης 2 φορές καλύτερο ως προς τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και 3 φορές καλύτερο ως προς τις επιπτώσεις στο φυσικό οικοσύστημα.

Ωραία, δέντρο πήραμε! Στολισμός τώρα;

Καταρχάς φωτάκια: στο φωτισμό καλό είναι να προτιμήσει κανείς τα LED λαμπάκια, αφού καταναλώνουν 90% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τα συμβατικά και θεωρούνται πιο ασφαλή.

Στολίσαμε και τώρα καλούμε τους αγαπημένους μας για οικογενειακό τραπέζι

Οι εορτές των Χριστουγέννων είναι η περίοδος που η σπατάλη τροφίμων (food waste) χτυπά κόκκινο! Φέτος τα Χριστούγεννα, δείτε τα λίγο διαφορετικά και μην πετάξετε τίποτα ισορροπώντας ταυτόχρονα τη διατροφή σας.

Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο: Ψωνίζουμε μόνο με λίστα και δεν παρασυρόμαστε από τις σειρήνες των χριστουγεννιάτικων προσφορών.

Αν το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι για πέντε, δεν χρειάζεται να σερβίρουμε φαγητό για δέκα. Σερβίρουμε σωστές μερίδες και ξαναγεμίζουμε τα πιάτα μας. Ακόμη κι αν περισσέψει κάτι, υπάρχουν άπειρες ιδέες για να το μετατρέψετε σε νέα πιάτα τις επόμενες ημέρες. Η βασιλόπιτα μπορεί να γίνει βάση για ένα άλλο γλύκισμα, το κρέας νόστιμη κρεατόπιτα, ενώ όσα φαγητά δεν καταναλωθούν άμεσα μπορούν να μπουν στην κατάψυξη.

Κρέας ναι στο τραπέζι αλλά... με μέτρο

Μπορούμε να φτιάξουμε ένα σωρό μεζέδες και συμπληρωματικά πιάτα με βάση τα λαχανικά που θα χαρίσουν χρώμα και γευστικές απολαύσεις στο τραπέζι! Η υπερκατανάλωση κρέατος δεν είναι καλή για την υγεία μας. Ούτε για το περιβάλλον. Κι αυτό λόγω του μεγάλου υδατικού αποτυπώματος του κρέατος και του μεγάλου αποτυπώματος του σε άνθρακα. Αρκεί να σκεφτούμε ότι μόνο για την παρασκευή 5 κιλών μπριζόλας απαιτείται ποσότητα νερού ίση με αυτή που καταναλώνει μια οικογένεια όλο το χρόνο.

Επίσης, αν γνωρίζουμε κάποιον γείτονα που τα βγάζει πέρα με δυσκολία μπορούμε πάντα να του προσφέρουμε φαγητό με διακριτικότητα και ανθρωπιά. Το φαγητό είναι συνώνυμο της αγάπης και της αλληλεγγύης.

Δώρα για όλους

Στην επιλογή δώρων, σκεφτείτε έξυπνα και... εναλλακτικά!Ευφάνταστες ιδέες για οικογενειακές δραστηριότητες, ανέξοδες διέξοδοι στη φύση, προσφορά σε συνανθρώπους που το έχουν ανάγκη, επιλογή προϊόντων από οργανώσεις για την υποστήριξη του έργου τους. Αυτά κι άλλα πολλά μπορούμε να ζητήσουμε φέτος από τον Άγιο Βασίλη, με γνώμονα τους συνανθρώπους μας και τον πλανήτη.