Οι Φύλακες του Αμαζονίου στη μάχη κατά της παγκόσμιας… ασφυξίας

Αποστολή τους η διαφύλαξη του μεγαλύτερου πνεύμονα της Γης

Ήχος έκρηξης. Τα ελαστικά του φορτηγού διαλύονται και οι λαμαρίνες "στριγκλίζουν" καθώς λιώνουν από τη θερμότητα της φλόγας. Το φορτηγό μετέφερε παράνομα κομμένη ξυλεία από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Λίγο νωρίτερα ένας φύλακας της αστυνομίας περιβάλλοντος της Βραζιλίας είχε στοχεύσει με το όπλο του τον 25χρονο οδηγό του φορτηγού.

Οι φύλακες της Ibama, του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Ανανεώσιμων Πηγών της Βραζιλίας, αλλιώς γνωστοί είναι γνωστοί και ως "Φύλακες του Αμαζονίου".

Η τιμωρία του λαθροϋλοτόμου που αναφέρθηκε παραπάνω δεν είναι και τόσο συχνό φαινόμενο δυστυχώς: 1 στις 5 μέρες ή 1 τη βδομάδα. 

Όλα είναι "κόντρα" για τους φύλακες του Αμαζονίου: έχουν απαρχαιωμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, ασυρμάτους με εμβέλεια ούτε 2 χλμ, παλιά φορτηγάκια, ελάχιστα στελέχη και έχουν να αντιπαλέψουν την τεράστια έκταση του δάσους, τους λαθροϋλοτόμους με τον άρτιο εξοπλισμό, τους διεφθαρμένους αξιωματούχους των υπηρεσιών (ακόμη και της ίδιας της Ibama) και πολλά άλλα... κι έτσι συχνά οι φύλακες του Αμαζονίου καταλήγουν απλά κυνηγοί φαντασμάτων.

Και η δουλειά τους είναι και επικίνδυνη: τον Ιούνιο ένας φύλακας έπεσε νεκρός ενώ έχουν αντιπάλους και τους ντόπιους που βασίζονται στην λαθροϋλοτομία για την επιβίωσή τους.

"Μέχρι να έχουμε τα χρήματα να αγοράσουμε μη σεσημασμένα αυτοκίνητα και σωστούς ασυρμάτους, δεν μπορούμε να δουλέψουμε" λέει ο Uiratan Barroso, ο επικεφαλής της Ibama.

Με έκταση σχεδόν δυο φορές όσο η Ινδία, το δάσος του Αμαζονίου απορροφά περίπου 2 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο, αποτελώντας ουσιαστικά έναν από τους τελευταίους πνεύμονες της Γης.

Το δάσος του Αμαζονίου είναι το 65% των τροπικών δασών του πλανήτη.

Μόνον τον περασμένο χρόνο, αποψιλώθηκε μια έκταση του δάσους με έκταση 5 φορές το Λος Άντζελες.