Κουνούπια με… πανοπλία ανθεκτικά στα εντομοκτόνα

Ένα φυσικό μηχανισμό, ο οποίος κάνει τα κουνούπια ανθεκτικά στα εντομοκτόνα ανακάλυψαν Έλληνες ερευνητές

Ένα φυσικό μηχανισμό, ο οποίος κάνει τα κουνούπια ανθεκτικά στα εντομοκτόνα ανακάλυψαν Έλληνες ερευνητές.

Συγκεκριμένα, οι ενοχλητικοί επισκέπτες του καλοκαιριού έχουν αναπτύξει μία στολή από λιπίδια που καθυστερούν την είσοδο των χημικών στον οργανισμό τους αλλά και ειδικά ένζυμα που τα αδρανοποιούν με αποτέλεσμα να μην επηρεάζονται από τη χρήση αρκετών ειδών εντομοκτόνων.

Η ανακάλυψη έγινε από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος τεχνολογίας έρευνας και συγκεκριμένα από την ομάδα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννη Βόντα με κύρια ερευνήτρια τη Βασιλεία Μπαλαμπανίδου.

Οι επιστήμονες εστίασαν στη μοριακή διαδικασία, η οποία επιτρέπει στα κουνούπια να αναπτύσσουν μεγάλη αντοχή στα χημικά, ώστε να μπορούν ακόμη και να βαδίζουν πάνω σε εμποτισμένες με εντομοκτόνο κουνουπιέρες.

«Δημιουργείται ένα λιπόφιλο στρώμα, το οποίο κατακρατά και καθυστερεί την είσοδο των εντομοκτόνων στο σώμα του εντόμου. Έτσι τα ένζυμα έχουν όλο το χρόνο που χρειάζονται για να αδρανοποιούν τα εντομοκτόνα, καθότι επιβραδύνεται σημαντικά ο ρυθμός με τον οποίο πλησιάζουν τον υποκυτταρικό στόχο στο νευρικό σύστημα».