Τα 13 διαφορετικά… πρόσωπα της νυχτερίδας στο Δέλτα Αξιού

Σε παλιά, εγκαταλειμμένα κτίρια του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού "βολεύονται" 13 είδη νυχτερίδων που συντελούν αποτελεσματικά στο έργο καταπολέμησης των ...κουνουπιών, αφού κάθε βράδυ τρώνε εκατοντάδες απ' αυτά!

Τα εντυπωσιακά στοιχεία προέκυψαν από το έργο παρακολούθησης των ειδών που υλοποιεί, μέσω ΕΣΠΑ, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου, παρέχοντας σημαντικά στοιχεία για τα είδη που φιλοξενεί.

Αύριο, μάλιστα, ο Φορέας, σε συνέδριο με τίτλο "Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο", που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσει τις δράσεις του για την προστασία και ανάδειξη της προστατευόμενης περιοχής Δέλτα Αξιού.

"Με βάση τα πρώτα στοιχεία από τη συστηματική μελέτη που υλοποιούμε, προκύπτει ότι στην προστατευόμενη περιοχή ζουν, όχι ένα όπως γνωρίζαμε μέχρι τώρα, αλλά 13 είδη νυχτερίδων" ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η υπεύθυνη παρακολούθησης της βιοποικιλότητας στο Φορέα, Δρ. Βιολογίας Λυδία Αλβανού, με αφορμή την ομιλία της στο αυριανό συνέδριο.

Όπως εξηγεί, η περιοχή, μπορεί μεν να μη διαθέτει φυσικά σπήλαια, που είναι ο αγαπημένος βιότοπος των μικρών αυτών θηλαστικών, εντούτοις όμως έχει παλιά, εγκαταλειμμένα κτίρια, όπου βρίσκουν καταφύγιο σ' αυτά, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη διατήρησης των συγκεκριμένων κτιρίων.

Το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης και οι ειδικοί ερευνητές που έχουν αναλάβει την παρακολούθηση των νυχτερίδων πραγματοποιούν δειγματοληψίες στο πεδίο, κατά τις οποίες γίνεται εντοπισμός και αναγνώριση των ζώων είτε με οπτική επαφή, είτε με σημειακές ηχογραφήσεις, σε περιπτώσεις που η είσοδος στους χώρους τους θα προκαλούσε όχληση.

Σημειώνεται ότι όλες οι νυχτερίδες είναι προστατευόμενα είδη, είτε από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους Οικοτόπους, είτε με διεθνείς συμβάσεις.

Γενικότερα πάντως, στη συστηματική καταγραφή που υλοποιείται από τον Φορέα Διαχείρισης, ταυτοποιήθηκαν, σύμφωνα με την κ. Αλβανού, 350 είδη και υποείδη φυτών και 25 είδη οικοτόπων εκ των οποίων οι 17 προστατεύονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι υπόλοιποι είναι εθνικής σημασίας, όπως οι καλαμιώνες.

"Στα θηλαστικά όπου ανήκουν και οι νυχτερίδες, ταυτοποιήθηκαν 40 είδη, στα αμφίβια 9, στα ερπετά 18 και στα ψάρια 17 αλλά επειδή υπάρχει αναφορά για συνολικά 37 είδη, απαιτείται περαιτέρω έρευνα" διευκρίνισε η κ. Αλβανού.

Σημαντική πάντως ήταν και η ταυτοποίηση άλλων δύο ειδών λιβελούλας καθώς στα ασπόνδυλα που ζουν στην περιοχή, είχε καταγραφεί μόνο ένα είδος

Σημειώνεται ότι στο αυριανό συνέδριο, τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των δράσεων σε τομείς, όπως η διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής, οι δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών, η παρακολούθηση των ειδών χλωρίδας και πανίδας και οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Το "παρών" θα δώσουν και εκπρόσωποι των οστρακοκαλλιεργητών και των ορυζοκαλλιεργητών της περιοχής, οι οποίοι θα μιλήσουν τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου τους.