Σάσα, Αλεξάνδρα, Μελίνα, Νατάσα: Νέα ζωή για 4 όμορφα άγρια… θηλυκά

Μία νέα ζωή, κοντά στο φυσικό τους περιβάλλον, περιμένει πλέον τις δύο αρκούδες και τις δύο λύκαινες που μεταφέρθηκαν, από τον Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης, όπου ζούσαν από την μέρα σχεδόν που γεννήθηκαν, στα καταφύγια του Αρκτούρου, στο Νυμφαίο και τις Αγραπιδιές Φλώρινας.

"Τα άγρια ζώα θα ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και όταν βγουν από τα φορτηγά μεταφοράς, θα βρίσκονται πλέον σε περιφραγμένο χώρο που αποτελεί φυσικό βιότοπο λύκου και αρκούδας, όπου θα ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους" ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο επιστημονικός υπεύθυνος του Αρκτούρου, Αλέξανδρος Καραμανλίδης.

Τα ζώα ναρκώθηκαν και με μια επιχείρηση που διήρκεσε τρεις ώρες μεταφέρθηκαν στην προστατευόμενη από τον Αρκτούρου περιοχή. 

Μόνο η μία λύκαινα, από τα τέσσερα ζώαμ έχει κάποια προβλήματα υγείας και θα χρειαστεί να μεταφερθεί εκ νέου στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα ζώα δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Οι δύο αρκούδες, η Σάσα και η Αλεξάνδρα, είναι αδέρφια και ήρθαν στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1993, από τον Ζωολογικό Κήπο του Βελιγραδίου. Βρέθηκαν σε ηλικία μόλις τριών μηνών να περιφέρονται χωρίς τη μητέρα τους, που σκοτώθηκε σε ναρκοπέδιο. Σήμερα, σε ηλικία 22 ετών, θα ζήσουν μαζί με τις άλλες εννιά αρκούδες του Καταφυγίου στο Νυμφαίο. Εκεί, μάλιστα, αναμένεται να συναντήσουν και δύο ακόμη αρκούδες που έχουν έρθει από τον Ζωολογικό Κήπο του Βελιγραδίου, τη Βέσνα και τη Μπάρμπαρα.

Οι δύο λύκοι έχουν γεννηθεί στον Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για δύο θηλυκά, ηλικίας 12 και 13 ετών, τα οποία σήμερα "βαπτίστηκαν" με τα ονόματα Μελίνα (από την συνεργάτιδα του "Αρκτούρου" Μελίνα Αυγερινού) και Νατάσα (από την κτηνίατρο Νατάσα Κομνηνού). Τα ζώα θα ενταχθούν στο Καταφύγιο στις Αγραπιδιές Φλώρινας μαζί με τους οχτώ πρώην αιχμάλωτους λύκους που ζουν ήδη εκεί.

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Καραμανλίδης, τον πρώτο καιρό οι λύκαινες θα ζουν μόνες τους γιατί, "πρέπει να τις βρούμε ταίρι", ενώ μόνες θα ζήσουν αρχικά και οι αρκούδες προκειμένου να επιστήμονες να μελετήσουν τη συμπεριφορά τους και να τις εντάξουν ομαλά στην... παρέα των υπολοίπων.
Σημειώνεται ότι η μεταφορά των άγριων ζώων υπήρξε πάγιο αίτημα, τα τελευταία τρία χρόνια, του "Αρκτούρου", που είχε οργανώσει, μάλιστα, και καμπάνια συλλογής υπογραφών, φτάνοντας τις 30.000.