Έξι μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε προτού εξαφανιστούν

Ο πλανήτης μας είναι γεμάτος με απίθανα μέρη, απίστευτης ομορφιάς, πολλά από τα οποία όμως απειλούνται με εξαφάνιση ή αλλάζουν δραματικά εξαιτίας της μόλυνσης του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής, του μαζικού τουρισμού ή από άλλους παράγοντες.

Δείτε παρακάτω μερικά από τα πιο εντυπωσιακά θαύματα της φύσης, που θα μπορούσαν να μην υπάρχουν πια (τουλάχιστον όπως τα γνωρίζουμε σήμερα) μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

1. Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος – Αυστραλία

Ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στον κόσμο, καλύπτει μια έκταση 344.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα φυσικά αξιοθέατα σε αυτή τη γωνιά της Γης.

 

 

 

 

Οι περιβαλλοντικές αλλαγές όμως διαβρώνουν σταθερά τη δομή του εδώ και αρκετά χρόνια, απειλώντας με καταστροφή ένα από τα σπουδαιότερα οικοσυστήματα του πλανήτη.

2. Βενετία – Ιταλία

 

 

 

 

Η διάσημη ιταλική πόλη θεωρείται από πολλούς ως μία από τις πιο ρομαντικές που υπάρχουν στον κόσμο, χάρη στα γραφικά της κανάλια με τους γονδολιέρηδες και φυσικά, το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της. Η πόλη των καναλιών όμως απειλείται συχνά από πλημμυρικές παλίρροιες, που θα μπορούσαν να την «εξαφανίσουν» μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε.

3. Νεκρά Θάλασσα

 

 

Η αρχαία «Αλμυρή Θάλασσα» που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ τα τελευταία 40 χρόνια έχει συρρικνωθεί σε ανησυχητικό βαθμό, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι θα μπορούσε να εξαφανιστεί ακόμη και μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.

4. Εθνικό πάρκο παγετώνων – Μοντάνα, ΗΠΑ

 

 

 

 

Κάποτε «φιλοξενούσε» πάνω από 150 παγετώνες. Τώρα, το εθνικό πάρκο παγετώνων στη Μοντάνα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έχει λιγότερους από 25. Η δραματική κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό τους ακόμη και στο… 0 μέχρι το 2030, αλλάζοντας εξ ολοκλήρου τα οικοσυστήματα της ευρύτερης περιοχής.

5. Μαλδίβες – Ινδικός Ωκεανός

 

 

Η χώρα που κατέχει το ρεκόρ της χαμηλότερης χώρας στον κόσμο, με μέσο υψόμετρο περίπου στο 1,5 μέτρο από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι ένα από τα ωραιότερα νησιωτικά κράτη στον κόσμο, που στα επόμενα 100 χρόνια… θα μπορούσε να έχει εξαφανιστεί εντελώς από «προσώπου Γης». Ο κίνδυνος εξαφάνισης των νησιών είναι τόσο μεγάλος, που η κυβέρνηση της χώρας έχει αγοράσει γη σε άλλες χώρες για τους πολίτες της.

6. Σεϋχέλλες – Ινδικός Ωκεανός

 

 

 

Η επιτομή του τροπικού, επίγειου παραδείσου. Οι Σεϋχέλλες αποτελούνται από περίπου 115 μικρά νησάκια στον Ινδικό Ωκεανό, όπου έχουν αναπτυχθεί δημοφιλή τουριστικά θέρετρα πολυτελείας. Τα νησιά όμως κινδυνεύουν από τη διάβρωση των ακτών τους λόγω της κλιματικής αλλαγής, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι ολόκληρο το αρχιπέλαγος θα μπορούσε να βυθιστεί κάτω από την επιφάνεια του νερού μέσα σε 50-100 χρόνια.