Δέκα συμβουλές για αρμονική συμβίωση με το σκύλο σας

Τους θεωρούμε μέλη της οικογένειας μας, τους αγαπάμε. Η συνύπαρξη με ένα σκύλο στο σπίτι είναι κάτι πολύ όμορφο. Αν ακολουθούμε και κάποιες μικρές και απλές συμβουλές, τότε μπορεί να γίνει και απόλυτα αρμονική.

Οι εκπαιδευτές σκύλων της k9doorways, μας έδωσαν τις 10 συμβουλές για να συμβιώνουμε αρμονικά με το σκύλο μας:

1. Συμβιώστε με τον σκύλο σας. Δηλαδή ζήστε μαζί του! Η αγελαία και ανθρωποκεντρική του φύση σε συνδυασμό με τον σωστό χειρισμό σας μπορούν να δημιουργήσουν την σχέση που επιθυμείτε. Αντιθέτως η αποξένωση και απομόνωση του (σε μπαλκόνια, ταράτσες, πυλωτές κτλ) θα έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα.

2. Δημιουργήστε ένα σωστό και ισορροπημένο πρόγραμμα στην καθημερινότητα του. Η ύπαρξη ρουτίνας θα βοηθήσει στην ισορροπία του.

3. Φροντίστε να του παρέχετε ένα δικό του χώρο, ο οποίος θα του δώσει την αίσθηση της ασφάλειας και θα του προσφέρει ηρεμία.

4. Θεσπίστε όρια και διαχωρίστε με ξεκάθαρο για αυτόν τρόπο, το επιθυμητό από το ανεπιθύμητο. Μην τον μαλώνετε για πράγματα που κάνει ενώ δεν μπήκατε στη διαδικασία να του διδάξετε εσείς την συμπεριφορά που θέλετε να έχει.

5. Μάθετε του ότι μόνο με ήρεμες συμπεριφορές θα κερδίσει αυτό που θέλει (φαγητό, παιχνίδι, χάδι).

6. Κάντε κοινές δράσεις όπως βόλτα, παιχνίδια κτλ. Έτσι θα εκτονωθεί, θα είναι πιο ήρεμος μέσα στο σπίτι και ταυτόχρονα θα αυξηθεί το δέσιμο μεταξύ σας.

7. Αντιμετωπίστε τον ως σκύλο και όχι ως άνθρωπο. Ο ανθρωπομορφισμός συγχέει την σχέση σας με αυτόν, και δεν σας επιτρέπει να κατανοήσετε την πραγματική φύση και συνεπώς να (ανα)καλύψετε τις πραγματικές του ανάγκες.

8. Εκπαιδεύστε τον σε βασικές συμπεριφορές. Ένας εκπαιδευμένος σκύλος έχει πολύ πιο προβλέψιμες αντιδράσεις και μπορείτε να τον εμπιστεύεστε περισσότερο, κάνοντας τον πιο ενεργό μέλος της καθημερινότητας και της ζωής σας.

9. Κοινωνικοποιείστε τον με οτιδήποτε συμπεριλαμβάνει η καθημερινότητα σας. Ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, άλλα ζώα, διαφορετικά μέρη κ.α, προκειμένου να τον βοηθήσετε να μπορεί να προσαρμοστεί σε μια σειρά από καθημερινές καταστάσεις. 

ΠΡΟΣΟΧΗ! Κοινωνικοποίηση δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση το να αφήνουμε έναν σκύλο ανεξέλεγκτο με ανθρώπους ή άλλα σκυλιά.

10. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με τον σκύλο σας, μην λαμβάνετε υπόψη σας συμβουλές από φίλους, συγγενείς, γνωστούς, το διαδίκτυο κτλ, αλλά απευθυνθείτε σε κάποιον σοβαρό επαγγελματία. Κάθε σκύλο, όπως και κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό χαρακτήρα και διαφορετικές ανάγκες. Μη διστάσετε να ζητήσετε καθοδήγηση από κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή αφού μπορεί να σας βοηθήσει αποτελεσματικά και στον λιγότερο δυνατό χρόνο, να αποκτήσετε την σχέση που πάντα θέλατε να έχετε με τον σκύλο σας.

Η ημιμάθεια είναι χειρότερη απ' την αμάθεια και τα αποτελέσματα της από ανύπαρκτα έως επικίνδυνα.

Επικοινωνήστε με την k9doorways για μια πρώτη ΔΩΡΕΑΝ αξιολόγηση!