269.000 τόνοι πλαστικό κολυμπούν στα νερά του πλανήτη

Περίπου 269.000 τόνοι πλαστικού "κολυμπούν" στους ωκεανούς και τις θάλασσες του πλανήτη μας, πνίγοντας τη θαλάσσια ζωή και μολύνοντας τα νερά.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο: Ένα έγκλημα που κάνουμε... χωρίς να το ξέρουμε

Η ρύπανση αυτή διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Εκτός από πλαστικές σακούλες, μπουκάλια, παιγνίδια, κουβάδες, σύνεργα ψαρέματος και οτιδήποτε άλλο από πλαστικό μπορεί κανείς να φανταστεί, υπάρχουν κι εκείνα τα μικροσκοπικά κομματάκια πλαστικού. Για την ακρίβεια το 92% των πλαστικών απορριμάτων που πλέουν στις θάλασσες είναι τα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Γι' αυτό, εξάλλου είναι σχεδόν αδύνατο να εκτιμηθεί το ακριβές συνολικό βάρος τους.

Ερευνητές από έξι χώρες έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις τους, στους ωκεανούς κυκλοφορούν συνολικά τουλάχιστον 5,25 τρισεκατομμύρια σωματίδια πλαστικού, μικρά όσο μια κόκκος άμμου, τα οποία -μαζί με τα μεγαλύτερα πλαστικά- ζυγίζουν σχεδόν 269.000 τόνους. Τα μεγαλύτερα πλαστικά, που είναι ορατά με το μάτι, υπάρχουν κυρίως κοντά στις ακτές, ενώ σταδιακά αποσυντίθενται -από τον ήλιο, τα κύματα και τα δαγκώματα των ψαριών- σε μικροπλαστικά, τα οποία αφθονούν στις πιο απομακρυσμένες περιοχές των ωκεανών.

Η πλαστική ρύπανση είναι υπεύθυνη για πολλούς θανάτους θαλασσίων οργανισμών κάθε χρόνο.