13 μη τοξικά καθαριστικά για την κουζίνα

Η κέτσαπ καθαρίζει το φούρνο 

 
Αν υπάρχει κάποιος επίμονος λεκές στο φούρνο σας, θέστε το φούρνο σε λειτουργία, σε χαμηλή θερμοκρασία για να τον θερμάνετε λίγο και έπειτα βάλτε λίγη κέτσαπ στο σημείο του λεκέ. Αφήστε την κέτσαπ για πέντε λεπτά και μετά σκουπίστε το σημείο. Ο λεκές θα εξαφανιστεί αμέσως! Επίσης, μπορείτε με τον ίδιο τρόπο να επαναφέρετε το χρώμα σε χάλκινες κατσαρόλες που έχουν διχρωμίες λόγω φθοράς. Βάζοντας ένα λεπτό στρώμα κέτσαπ στα σημεία που χρειάζεται και ξεβγάζοντας το ύστερα από λίγη ώρα, το χρώμα στα σκεύη σας θα επανέλθει. 
 

Το αλουμινόχαρτο καθαρίζει τα ασημικά σας

 
Βράστε σε μια κατσαρόλα ένα λίτρο νερό, μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Ρίξτε για 10 δευτερόλεπτα σε αυτό το μείγμα τα ασημικά που θέλετε να καθαρίσετε και έπειτα βγάλτε τα με μια τσιμπίδα. Επίσης, μπορείτε να καθαρίσετε και απομεινάρια φαγητού από τα οικιακά σας σκεύη, δημιουργώντας μια μικρή μπάλα από αλουμινόχαρτο με την οποία θα τρίψετε τους λεκέδες. 
 

Τα ανθρακούχα αναψυκτικά καθαρίζουν το σκουπιδοφάγο

 
Αν τυχόν είστε από τους λίγους τυχερούς που έχετε σκουπιδοφάγο στο σπίτι σας, δηλαδή εκείνο το έξυπνο και βολικό μηχάνημα που "καταπίνει" τα απορρίμματα σας με το πάτημα ενός κουμπιού, τότε τα ανθρακούχα αναψυκτικά θα σας λύσουν τα χέρια. Αν ο σκουπιδοφάγος φαίνεται να έχει βουλώσει, απλώς ρίξτε μέσα λίγη σόδα ή και κόκα κόλα, που κάνει την καλύτερη δουλειά σε αυτήν την περίπτωση. Το φωσφορικό οξύ του αναψυκτικού παρασέρνει στο διάβα του όλα αυτά που έχουν φράξει το σκουπιδοφάγο και τον κάνει σαν καινούργιο. 
 

Η φλούδα του πορτοκαλιού αφαιρεί τους λεκέδες από σταγόνες του νερού 

 
Την επόμενη φορά που θα φάτε ένα πορτοκάλι, μην πετάξετε τις φλούδες του, γιατί θα σας χρειαστούν. Η φλούδα του πορτοκαλιού αφαιρεί πολύ αποτελεσματικά τα σημάδια που αφήνει το νερό σε μεταλλικούς νεροχύτες και διαλύει τη βρωμιά και τη γλίτσα που δημιουργείται με την πάροδο του χρόνου στην κουζίνα σας. Επίσης, μπορείτε να φρεσκάρετε τις ξύλινες επιφάνειές σας με την άσπρη μεριά της φλούδας, καθώς τα έλαια του πορτοκαλιού δρουν σαν φυσικό γυαλιστικό που αφήνει μια υπέροχη γυαλάδα στις επιφάνειές σας. 
 

Η οδοντόκρεμα καθαρίζει τους βρώμικους τοίχους

 
Αν έχετε βρώμικους τοίχους, μπορείτε να βάλετε μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας στα σημεία με τους λεκέδες, να τρίψετε με ένα πανί ή μια βούρτσα και να ξεπλύνετε με νερό. Η οδοντόκρεμα επίσης δρα ως φυσικό αποσμητικό ενάντια σε ξινές μυρωδιές, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε εσωτερικά βρεφικά μπουκάλια με επίμονους λεκέδες. 
 

Το λεμόνι καθαρίζει το ψυγείο

 
Αν το ψυγείο σας χρειάζεται φρεσκάρισμα, βάλτε λίγο βαμβάκι ή ένα σφουγγάρι σε χυμό λεμονιού και αφήστε το στο ψυγείο για λίγες ώρες για να πάρει τις μυρωδιές. Επίσης, αν έχετε μαρμάρινους πάγκους που λερώνουν εύκολα, κόψτε ένα λεμόνι στη μέση, βάλτε τη μεριά του εκτεθειμένου καρπού σε αλάτι και τρίψτε δυνατά αφαιρώντας όλους τους λεκέδες. Επιπλέον, μπορείτε να στάξετε χυμό λεμονιού οπουδήποτε εμφανίζονται χρειάζεται για να κρατήσετε μακριά τα μυρμήγκια. Τέλος, αν καθαρίσετε το πάτωμα σας με χυμό από τέσσερα λεμόνια και δυο λίτρα νερό, δεν θα αντιμετωπίσετε κίνδυνο κατσαριδών και ψύλλων, που σιχαίνονται τη μυρωδιά του λεμονιού. 
 

Το ξύδι είναι φυσικό αποφρακτικό

 
Το λευκό ξύδι είναι ένα καταπληκτικό πολυκαθαριστικό και είναι φυσικό σε αντίθεση με πολλά σκευάσματα του εμπορίου. Αν κάτι στο σπίτι έχει βουλώσει, μπορείτε να το ξεβουλώσετε, ρίχνοντας μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα και ένα φλιτζάνι ξύδι. Στα αμέσως επόμενα λεπτά ξεπλύνετε το σημείο με ζεστό νερό και έτοιμοι! Με το ξύδι μπορείτε ακόμα να χαρίσετε χρώμα και γυαλάδα σε θαμπές επιφάνειες στο σπίτι. 
 

Το οινόπνευμα καθαρίζει τις βρωμιές

 
Το καθαρό οινόπνευμα έχει πάρα πολλές χρήσεις στον καθαρισμό του σπιτιού. Αν έχετε βρώμικα παραθυρόφυλλα, μπορείτε να τυλίξετε ένα κομμάτι ξύλου σαν σπάτουλα με ένα πανί το οποίο έχετε βυθίσει σε οινόπνευμα. Περάστε με τη σπάτουλα προσεκτικά τις γρίλιες των παραθυρόφυλλων για να τα καθαρίσετε αποτελεσματικά. Αν επιθυμείτε να προστατέψετε τα παράθυρα σας το χειμώνα ώστε να μην παγώσουν, μπορείτε να τα περάσετε με ένα διάλυμα από μισό φλιτζάνι οινόπνευμα και ένα τέταρτο νερό. Τέλος, αν έχετε στο σπίτι ενοχλητικά μυγάκια, γεμίστε ένα μπουκάλι σπρέι με οινόπνευμα και ψεκάστε τα. 
 

Το αλάτι καθαρίζει τη σκουριά

 
Μπορείτε να ρίξετε αλάτι σε ένα σφουγγάρι και να καθαρίσετε καφετιέρες, κούπες ή ποτήρια που έχουν σκουριάσει, ενώ έχετε τη δυνατότητα να καθαρίσετε ένα βρώμικο σφουγγάρι κουζίνας βυθίζοντας το για μια νύχτα σε διάλυμα από ¼ του φλιτζανιού αλάτι και ένα τέταρτο νερό. Επιπλέον, μπορείτε να καθαρίσετε το τηγάνι σας που έχει αρχίσει να σκουριάζει από το πλύσιμο, βάζοντας ¼ αλάτι ενώ είναι ζεστό και τρίβοντάς το με μια βούρτσα. Έπειτα, καθαρίστε το και περάστε το με λίγο λάδι για να είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσετε ξανά. 
 

Το βραστό νερό απομακρύνει τα λίπη

 
Το βραστό νερό μπορεί να απομακρύνει όλα τα λίπη που έχουν συσσωρευτεί στην κουζίνα ή τα σκεύη σας ακριβώς όπως και τα απορρυπαντικά του εμπορίου, μόνο που το κάνει με απόλυτα φυσικό τρόπο. Χρησιμοποιώντας ένα πανί βουτηγμένο σε βραστό νερό, μπορείτε να καθαρίσετε το φούρνο σας, ενώ αν αναμείξετε στο νερό και λίγη μαγειρική σόδα, μπορείτε να κάνετε μια πάστα που μπορεί να καθαρίσει πολλούς λεκέδες. 
 

Το νάτριο καθαρίζει τη μούχλα και τα βακτήρια

 
Δημιουργήστε το δικό σας απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων αναμειγνύοντας ίσα μέρη νατρίου και μαγειρικής σόδας. Επίσης, μπορείτε να καθαρίσετε τη μούχλα και τα μικρόβια στο σκουπιδοφάγο ή στο νεροχύτη βάζοντας τρεις κουταλιές της σούπας νάτριο και αφήνοντάς το για μια ώρα ανά λίγες εβδομάδες. 

 

Η μαγειρική σόδα απομακρύνει τις μυρωδιές

 

Μήπως πασχίζετε κάθε φορά να απομακρύνετε τη μυρωδιά του κρεμμυδιού και του σκόρδου από τα χέρια σας αφότου τα καθαρίζετε; Τρίψτε τα χέρια σας έντονα με μαγειρική σόδα αντί για σαπούνι. Άλλες χρήσεις της σόδας είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του απορρυπαντικού του πλυντηρίου πιάτων. Αν βάλετε στην πλύση και δυο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα μαζί με τη συνηθισμένη ποσότητα απορρυπαντικού, θα δείτε μεγάλη διαφορά στα πιάτα σας. Επίσης, για να πίνετε πάντα φρέσκο καφέ, βράστε στην καφετέρια μείγμα νερού με ¼ φλιτζανιού μαγειρική σόδα κι έπειτα κάντε άλλη μια βράση με καθαρό νερό, και η καφετέρια σας θα είναι σαν καινούργια. 

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου σκοτώνει τα μικρόβια

Ένα διάλυμα με ίση ποσότητα υπεροξειδίου του υδρογόνου (το γνωστό μας οξυζενέ) και νερού θα απολυμάνει το σπίτι σας σχεδόν από τα πάντα. Διατηρήστε το διάλυμα σε σπρέι κάτω από το νεροχύτη σας σαν εναλλακτική της χλωρίνης.