Ανοίγει ο δρόμος για το “οικολογικό” μπετόν

Το σκυρόδεμα (μπετόν αρμέ) είναι ένα από τα δομικά υλικά, που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στις κατασκευές σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόνο στην Ευρώπη, κάθε χρόνο παράγεται ένα κυβικό μέτρο σκυροδέματος ανά κάτοικο.

Οι επιστήμονες μελετούν τρόπους για τη βελτίωση της ποιότητας και της αντοχής του σκυροδέματος. Στο Πανεπιστήμιο του Σαλέρνο, στο Νότο της Ιταλίας, επιστήμονες συμμετέχουν σε ένα πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα. Η κλασική συνταγή, που περιλαμβάνει νερό, τσιμέντο και αδρανή υλικά, εμπλουτίζεται με ανακυκλωμένες δομικές μεταλλικές ίνες, ώστε το σκυρόδεμα, που παράγεται, να είναι οικολογικό και με υψηλότερη αντοχή.

"Αξιολογούμε πώς θα μπορέσουμε να μειώσουμε την ποσότητα των δομικών ινών και να τις αντικαταστήσουμε με ανακυκλωμένες, διατηρώντας την ίδια ποιότητα και αντοχή", υποστηρίζει ο  Έντζο Μαρτινέλι, πολιτικός μηχανικός και συντονιστής του προγράμματος EnCoRe.

Οι επιστήμονες φιλοδοξούν ότι η έρευνά τους θα αποδείξει πως το οικολογικό σκυρόδεμα μπορεί να δοθεί για μαζική παραγωγή. Ο υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου του εργοστασίου Καλτσεστρούτσι, Μάουρο Μέλε, θέτει ως όρο, το νέο υλικό να καλύπτει τα στάνταρ ποιότητας που απαιτούνται, βάσει της εθνικής και διεθνούς νομοθεσίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Euronews, εκτός από ανακυκλωμένες και φυσικές ίνες, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι στο μέλλον, συμπαγές και ποιοτικό οικολογικό σκυρόδεμα θα παράγεται από υπολείμματα ελαστικών και από ανακυκλωμένα πλαστικά υλικά.