Δάσος Nordmarka: Εδώ παράγεται το χαρτί για τα βιβλία του μέλλοντος

Το 2014 φυτεύτηκαν 1.000 δενδρύλλια για να εξασφαλιστεί το χαρτί

Η μοίρα έντυπων βιβλίων, των βιβλίων από χαρτί, που πιάνουμε στα χέρια μας, των βιβλίων που ξεφυλλίζουμε και μυρίζουμε, μπορεί να φαντάζει αβέβαιη στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας...

Όμως, επειδή οι λάτρεις του κλασικού βιβλίου δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν, σε εκατό χρόνια από σήμερα, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1.000 αντίτυπα 100 διαφορετικών βιβλίων θα εκτυπωθούν.

Και στη Νορβηγία έχουν ήδη φυτέψει το δάσος που θα δώσει το χαρτί για αυτά τα βιβλία του μέλλοντος.

Το χαρτί θα προέλθει από 1.000 δενδρύλλια που φυτεύτηκαν το 2014 στο δάσος Nordmarka, βόρεια του Όσλο. Το πρότζεκτ ακούει στο όνομα «Η μελλοντική βιβλιοθήκη». Κάθε χρόνο παραγγέλλεται ένα βιβλίο σε έναν συγγραφέα. Έως την εκτύπωση των βιβλίων, τα χειρόγραφα θα φυλάσσονται στο «Σιωπηρό Δωμάτιο», στον πάνω πάνω όροφο της Βιβλιοθήκης Deichman της νορβηγικής πρωτεύουσας. Θα εκτίθενται εκεί, αλλά δεν θα επιτρέπεται η ανάγνωσή τους.

Από τα δέντρα του δάσους που αποψιλώθηκαν για να δημιουργηθεί χώρος για το πρότζεκτ είναι φτιαγμένο το «Σιωπηρό Δωμάτιο». Ολιγάριθμοι επισκέπτες εισέρχονται κάθε φορά. Απ' τα παράθυρα, η θέα στο δάσος Nordmarka είναι ανεμπόδιστη.

Ο ιθύνων νους πίσω από τη «Μελλοντική Βιβλιοθήκη» είναι η Σκωτσέζα καλλιτέχνις Κέιτι Πάτερσον (Katie Paterson). Δεν θα καταφέρει να δει τους καρπούς της ιδέας της, αλλά είναι παρούσα κάθε χρόνο στην «Τελετή Παράδοσης», όπου ο συγγραφέας (του κάθε έτους) παραδίδει και διαβάζει αποσπάσματα από το χειρόγραφό του.

Συγκινητική το λιγότερο, ήταν η τελετή παράδοσης του πρώτου χειρογράφου πριν από τρία χρόνια. Μούσκεμα απ' τη βροχή, η Καναδή συγγραφέας Μάργκαρετ Άτγουντ παρέδωσε σε ένα κουτί τη δουλειά ενός ολόκληρου χρόνου. Αποκάλυψε τον τίτλο: «Είναι "Scribbler Moon"» ανακοίνωσε. «Κι αυτό είναι το μοναδικό που θα ξέρετε για τα επόμενα 100 χρόνια».

«Υπάρχει κάτι μαγικό σ' όλο αυτό. Είναι σαν την Ωραία Κοιμωμένη. Τα κείμενα θα βυθιστούν σε λήθαργο για 100 χρόνια και μετά θα ξυπνήσουν, θα ζωντανέψουν ξανά. Είναι μια χρονική διάρκεια που συναντά κανείς σε παραμύθι. Κι αυτή κοιμόταν 100 χρόνια» είπε.