Φυτά εσωτερικού χώρου: Τι οφέλη μας προσφέρουν;

Από τα αρχαία χρόνια, πολλοί λαοί, μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες, στόλιζαν το εσωτερικό των σπιτιών τους με φυτά και λουλούδια.

Τα λεγόμενα φυτά εσωτερικού χώρου, δεν είναι μόνον διακοσμητικά αντικείμενα αλλά προσφέρουν και σημαντικά οφέλη στην καθημερινότητα και την υγεία μας:

1. Βελτιώνουν την αναπνευστική μας λειτουργία

Με τον ίδιο τρόπο που το πράσινο θεωρείται ο πνεύμονας του πλανήτη μας (απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα για τη φωτοσύνθεση και απελευθερώνουν οξυγόνο), τα φυτά καθαρίζουν τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού μας. Έτσι αναπνέουμε καθαρότερο αέρα.

Προσοχή όμως κατά τις νυχτερινές ώρες, αφού χωρίς φως η φωτοσύνθεση σταματά και τα φυτά ανασαίνουν όπως εμείς: απορροφούν οξυγόνο και παράγουν διοξείδιο. Για αυτό ποτέ δεν βάζουμε φυτά στην κρεβατοκάμαρα μας.

2. Προστασία από τις ασθένειες

Ειδικά σε περιοχές με ξηρό κλίμα, τα φυτά αυξάνουν την υγρασία της ατμόσφαιρας. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου μειώνουν τις πιθανότητες κρυολογήματος, πονόλαιμου, βήχα αλλά και ξηροδερμίες ενώ δεν επιτρέπουν σε αρκετούς ιούς να επιβιώσουν (μεταξύ αυτών και ο ιός της γρίπης).

3. Ανανεώνουν τον αέρα του σπιτιού μας

Από μακρόχρονα πειράματα της NASA σε αποστειρωμένα περιβάλλοντα έχει διαπιστωθεί ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να απορροφήσουν τοξικούς ατμούς και χημικές ουσίες που συγκεντρώνονται στον αέρα, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και η φορμαλδεΰδη.

4. Οι ασθενείς θεραπεύονται πιο γρήγορα

Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι όταν πάμε επίσκεψη σε κάποιο νοσοκομείο, πάμε λουλούδια στον ασθενή. Έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κάνσας απεφάνθη ότι και μόνον όταν κοιτάμε λουλούδια μετά από μια εγχείριση, τότε επιταχύνεται η αποθεραπεία μας.

5. Αυξάνουν την παραγωγικότητα

Εκτός από το σπίτι, βάλτε τα και στο γραφείο σας. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η ύπαρξη φυτών στον εργασιακό χώρο συνδέεται με αυξημένη παραγωγικότητα. Τα φυτά αυξάνουν τη συγκέντρωση και ενισχύουν τη μνήμη μας ακόμη και κατά 20%.

Ποια είναι τα καλύτερα φυτά εσωτερικού χώρου (σύμφωνα με τη NASA):

O κρίνος της ειρήνης (Spathiphyllum wallisii), ο χρυσός πόθος (Aures Scindapsus), ο αγγλικός κισσός (Hedera helix), το χρυσάνθεμο (Chrysantheium morifolium), η ζέρμπερα μαργαρίτα (Gerbera jamesonii), η Σανσιβέρια ή γλώσσα της Πεθεράς (Sansevieria trifasciata «laurentii»), το μπαμπού (Chamaedorea sefritzii), η αζαλέα (Rhododendron simsii), η δράκαινα μαρτζινάτα (Δράκαινα marginata) και το φυτό αράχνη (Chlorophytum comosum).