Βιολογικές καλλιέργειες: Αποδίδουν μόλις 20% λιγότερο από τις συμβατικές

Ολοένα και κλείνει η ψαλίδα στις αποδόσεις μεταξύ των βιολογικών και των συμβατικών καλλιεργειών. Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, οι βιολογικές αποδόσεις είναι 19,2% χαμηλότερες από ότι αυτές ενός συμβατικού χωραφιού.

Μάλιστα, αυτή η ψαλίδα θα μπορούσε να μειωθεί στο 8% έως 9%, με την ευρεία υιοθέτηση από τους βιολογικούς καλλιεργητές δύο γεωργικών μεθόδων: της ταυτόχρονης καλλιέργειας διαφορετικών προϊόντων στο ίδιο χωράφι, καθώς και της εναλλαγής των καλλιεργούμενων προϊόντων.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας "Proceedings of the Royal Society B", εκτιμούν ότι είναι εσφαλμένη η αντίληψη πως η βιολογική γεωργία αποτελεί μεν μια ευπρόσδεκτη εναλλακτική λύση σε σχέση με τη συμβατική γεωργία, που κάνει εντατική χρήση χημικών (λιπασμάτων, εντομοκτόνων κ.α.), παρ’ όλα αυτά δεν είναι αρκετά παραγωγική, ώστε να ικανοποιήσει μελλοντικά τις διατροφικές ανάγκες της ανθρωπότητας.

"Καθώς οι παγκόσμιες διατροφικές ανάγκες προβλέπεται να αυξηθούν σημαντικά μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, είναι ζωτικό να μελετήσουμε πιο προσεκτικά τη βιολογική γεωργία, επειδή, πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της βιομηχανικής γεωργίας, η ικανότητα των συνθετικών λιπασμάτων να αυξάνουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών, μειώνεται σταδιακά" αναφέρουν οι ερευνητές.

Η απόδοση κάθε βιολογικής καλλιέργειας (και η διαφορά της από την αντίστοιχη συμβατική) διαφέρει από προϊόν σε προϊόν. Σε ορισμένα όμως προϊόντα, όπως τα όσπρια, οι διαφορές απόδοσης μεταξύ των δύο διαφορετικών μεθόδων είναι ασήμαντες.