Πέταξε πάνω από τον Ατλαντικό 3 μέρες χωρίς καύσιμα το Solar Impulse 2

Προσγειώθηκε σήμερα στη Σεβίλη της νότιας Ισπανίας, 71 ώρες μετά την απογείωσή του από τη Νέα Υόρκη

Το ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse 2 προσγειώθηκε σήμερα στη Σεβίλη της νότιας Ισπανίας, τρεις ημέρες μετά την απογείωσή του από τη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για τον 15ο σταθμό του γύρου του κόσμου που επιχειρεί το αεροπλάνο, έχοντας την ηλιακή ενέργεια μοναδικό καύσιμό του.

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε ενώ ακούγονταν θερμά χειροκροτήματα στο αεροδρόμιο της Σεβίλης έπειτα από έναν περίπλου 6.272 χιλιομέτρων πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό, την πρώτη διατλαντική πτήση ενός αεροπλάνου που πετά χάρη σε μπαταρίες που αποθηκεύουν ηλιακή ενέργεια.

Το μονοθέσιο Solar Impulse 2 πέταξε 71 ώρες χωρίς καύσιμα, ενώ το πιλόταραν εναλλάξ οι ελβετοί αεροπόροι Μπερτράν Πικάρ και Αντρέ Μπόρσμπεργκ. 

Οι χρήστες του Διαδικτύου μπόρεσαν να παρακολουθήσουν απευθείας τη διαδρομή αυτή, χάρη σε κάμερες που είχαν τοποθετηθεί μέσα στη καμπίνα, πάνω στην ουρά και κάτω από τα φτερά του αεροπλάνου. 

"Μπράβο, ήταν υπέροχο αυτό που βλέπαμε", είπε από το Μονακό ο πρίγκιπας Αλβέρτος, ο οποίος πέρασε όλη τη νύχτα στο κέντρο ελέγχου. "Πρέπει να ήταν λίγο περίπλοκο με όλα τα μαχητικά αεροσκάφη γύρω (από εσένα) και την ισπανική περίπολο" (που είχε αναπτυχθεί για να συνοδεύσει το Solar Impulse 2 στο αεροδρόμιο της Σεβίλης", είπε ο Αλβέρτος του Μονακό συνομιλώντας με τον πιλότο.

Βάρους μόλις 1,5 τόνου αλλά μεγάλο όσο ένα Μπόινγκ 747, το αεροπλάνο πετά σε μέση ταχύτητα 50 -70 χλμ. την ώρα χάρη σε μπαταρίες που αποθηκεύουν την ηλιακή ενέργεια την οποία προσλαμβάνουν περίπου 17.000 φωτοβολταϊκά κύτταρα που είναι τοποθετημένα πάνω στα φτερά του.

Η καμπίνα των 3,8 κυβικών μέτρων είναι εξοπλισμένη με φιάλες οξυγόνου για να μπορούν οι πιλότοι να αναπνέουν. 

Το ηλιακό αεροσκάφος ξεκίνησε τον περίπλου του στις 9 Μαρτίου 2015 στο Αμπού Ντάμπι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), έκανε σταθμό στο Μουσκάτ του Ομάν, στο Αχμενταμπάντ και στο Βαρανάσι της Ινδίας, στο Μανταλάι της Μιανμάρ, στο Τσονγκίνγκ και στο Ναντζίνγκ στην Κίνα και μετά στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας. 

Στη συνέχεια διέσχισε τον Ειρηνικό, κάνοντας έναν μη προγραμματισμένο σταθμό για τεχνικούς λόγους στη Χαβάη και μετά συνέχισε την πτήση του πάνω από τις ΗΠΑ.