Ouarzazate: Το ηλιοθερμικό πάρκο-μαμούθ θα ηλεκτροδοτεί 1,1 εκατ. σπίτια

To ηλιοθερμικό πάρκο Ouarzazate, άρχισε να λειτουργεί -κατά ένα μέρος- και τα εγκαίνια του μεγαλύτερου ηλιακού πάρκου στη χώρα, έκανε ο βασιλιάς του Μαρόκου που σήκωσε πρώτος τον διακόπτη.

Το αχανές πάρκο στην άκρη της Σαχάρα, συναγωνίζεται σε επιφάνεια την ίδια την πρωτεύουσα της χώρας, Ραμπάτ (117 τετραγωνικά χιλιόμετρα), θα ηλεκτροδοτεί τα σπίτια ενός εκατομμυρίου Μαροκινών όταν ολοκληρωθεί το 2018, με την χώρα να στοχεύει σε μία ολοκληρωτική στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως το 2030.

Το τμήμα που εγκαινιάστηκε, θα παρέχει στους κατοίκους του Ραμπάτ 160 μεγκαβάτ με απώτερο στόχο τα 580MW. Oι επιστήμονες υπολογίζουν πως η χώρα θα «γλιτώσει» από ρύπους εκατοντάδων χιλιάδων τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Για την ώρα, το πάρκο τροφοδοτεί τα νοικοκυριά 650.000 ανθρώπων από την αυγή έως και τρεις ώρες μετά την δύση του ηλίου, με τις παραβολικές επιφάνειες των φωτοσυλλεκτών να ακολουθούν την φαινόμενη ηλιακή τροχιά, κινητοποιώντας τις τεράστιες τουρμπίνες του σταθμού.

Την ίδια ημέρα, ο βασιλιάς Μοχάμεντ ο 4ος έθεσε και τα θεμέλια για το δεύτερο τμήμα του πάρκου.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα για ολόκληρη την Αφρική», σχολίασε η Μαφάλντα Ντουάρτε, διευθύντρια του Κλιματικού Αποθεματικού Ταμείου (CIF), που συμμετέχει με 435 εκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή του πάρκου, το οποίο αναμένεται να κοστίσει περί τα 9 δισεκατομμύρια.

Το βορειοαφρικανικό κράτος σκοπεύει, έως το 2020, να εξασφαλίζει το 42% των ενεργειακών αναγκών του από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την ισομερή συμμετοχή φωτοβολταϊκών, αιολικών και υδροηλεκτρικών πάρκων.

Μια ενεργειακή μετάβαση αυτής της κλίμακας θα είχε σημαντικές οικονομικές συνέπειες στην περιοχή. Το CIF προβλέπει μία αύξηση της παγκόσμιας «αλιευόμενης» ηλιακής ενέργειας κατά 5 γκιγκαβάτ, θα έριχνε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 14% ενώ στα 15GW, η μείωση θα ήταν τουλάχιστον 44%.

Οι ενεργειακές ανάγκες του Μαρόκο αυξάνονται ετησίως κατά 7% και το 97% αυτών καλύπτονταν ως τώρα από εισαγωγές. Αν τα μακροπρόθεσμα σχέδια της κυβέρνησης ολοκληρωθούν, το Μαρόκο όχι μόνο θα καταφέρει να γίνει ενεργειακά αυτόνομο, αλλά θα εξάγει και ένα μεγάλο μέρος της πλεονάζουσας ενέργειας στην Ευρώπη.

Περίπου 3,9 δισεκατομμύρια του κόστους του Qarzazate προέρχονται από ξένους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας KfW που συμμετέχει με 1 δισεκατομμύριο δολάρια, αλλά και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας που συνεισέφερε 596 εκατομμύρια. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκταμίευσε για τον ίδιο σκοπό 400 εκατομμύρια.