Νέο καμπανάκι για την αιθαλομίχλη

Την επικινδυνότητα που μπορεί να κρύβει για την υγεία η καύση ακατάλληλων και ανθυγιεινών υλικών, επισημαίνει το Τεχνικό Επιμελητήριο σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Όπως διευκρινίζει σε μία περίοδο, όπου η οικονομική κρίση μαστίζει τα νοικοκυριά, πολλοί είναι αυτοί που αναγκάζονται να καίνε το ο,τιδήποτε στα τζάκια τους για να ζεσταθούν.

Προτείνει μάλιστα σειρά μέτρωνπου θα πρέπει να λάβουν οι καταναλωτές για να προστατευθούν από τις επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία τους και το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου:

-Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο το καύσιμο για το οποίο είναι σχεδιασμένος και ρυθμισμένος ο λέβητας. Εάν υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά καύσιμα στον ίδιο λέβητα, αυτός θα πρέπει να ρυθμίζεται αναλόγως σε κάθε αλλαγή καυσίμου.

-Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο εγκεκριμένη και καλής ποιότητας καύσιμη ύλη. Τα ξύλα θα πρέπει να είναι ξερά και να έχουν κοπεί τουλάχιστον ένα χρόνο πριν.

-Πρέπει να αποφεύγεται οπωσδήποτε η καύση βαμμένων ή βερνικωμένων ξύλων, περασμένων με λαδομπογιές, προϊόντων και παρα- προϊόντων επιπλοποιίας (πχ μελα- μίνες) και κάθε είδους χαρτιών και διαφημιστικών

-Απαγορεύεται η καύση πλαστικού, υφασμάτων, σκουπιδιών, καλωδίων, νεοπρενίου και ελαστικών.

-Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται προσανάμματα, τα οποία περιέχουν ανθυγιεινές ουσίες.

-Δεν πρέπει να αγοράζεται ξυλεία εμποτισμένη με χημικά, με δήθεν επιθυμητές ιδιότητες (αργή καύση, εύκολο άναμμα κλπ.)

Το ΤΕΕ επισημαίνει τον κίνδυνο να απελευθερωθούν επικίνδυνα για τον οργανισμό αέρια, όπως η αμμωνία, η ακρολεΐνη, οι αλδεϋδες, το οξεικό οξύ, τα οξείδια του αζώτου, το διοξείδιο του θείου, το αέριο χλώριο, το φωσγένιο, η φορμαλδεϋδη και τα υδραλογόνα (HCl, HF, HBr), τα οποία μπορούν να προκαλέσουν υποξία, πνευμονικό οίδημα ή πνευμονίτιδα, ανάλογα με τη συγκέντρωσή τους στο χώρο.