Τελικά το Σύμπαν δεν είναι… υπερ-συμμετρικό

Μια από τις πλέον βάσιμες θεωρίες της σύγχρονης Φυσικής, φαίνεται πώς δεν πατά σε ιδιαίτερα γερά θεμέλια... Πρόκειται για τη λεγόμενη θεωρία της υπερ-συμμετρίας (της λεγόμενης και SUSY από τις αγγλικές λέξεις SuperSymmetry), σύμφωνα με την οποία υπάρχουν συμμετρικά σωματίδια μεγαλύτερης μάζας για τα σωματίδια που είναι ήδη γνωστά.

Ο υπόγειος γιγαντιαίος επιταχυντής του CERN έδειξε κατά τις δοκιμές με συγκρούσεις υποατομικών σωματιδίων, ότι μια από τις πιο σπάνιες διασπάσεις σωματιδίων στη φύση, δεν είναι συμβατή με τη θεωρία της υπερ-συμμετρίας.

Εάν η θεωρία επιβεβαιωνόταν, τότε θα μπορούσε να εξηγηθεί γιατί οι γαλαξίες φαίνονται να περιστρέφονται ταχύτερα του αναμενομένου. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι γαλαξίες περιέχουν σκοτεινή ύλη που αποτελείται από σωματίδια της SUSY, γι' αυτό περιλαμβάνουν περισσότερη μάζα από αυτή που μπορούν να δουν οι επιστήμονες και, έτσι, κινούνται ταχύτερα.

Αρκετοί επιστήμονες έλπιζαν ότι έως τώρα οι συγκρούσεις σωματιδίων στο CERN θα είχαν ανακαλύψει τα σωματίδια που προβλέπει η υπερ-συμμετρία, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμα.

Αντίθετα, η νέα παρατήρηση φαίνεται πως καθιστά όλο και πιο απίθανη την επιβεβαίωση μιας θεωρίας πάνω στην οποία έχουν βασιστεί πολλά θεωρητικά μοντέλα και οι ελπίδες πολλών επιστημόνων για να εξηγηθούν καλύτερα τα μυστήρια της ύλης, τα οποία αδυνατεί να ερμηνεύσει το κυρίαρχο σήμερα Καθιερωμένο Πρότυπο (Standard Model) της παραδοσιακής θεωρίας της υπο-ατομικής Φυσικής.

Οι ειδικοί πάντως λένε χαρακτηριστικά ότι “η υπερ-συμμετρία μπορεί να μην είναι ακόμα νεκρή, όμως τα τελευταία ευρήματα σίγουρα την έχουν στείλει στο νοσοκομείο”.