Υλικό που εξαφανίζει τις πετρελαιοκηλίδες

Αυστραλιανοί και Γάλλοι επιστήμονες, ανακοίνωσαν πρόσφατα πως εφηύραν ένα υλικό το οποίο διαθέτει την εκπληκτική ιδιότητα να απορροφά τις πετρελαιοκηλίδες που προκύπτουν από διαρροές. Ελαφρύ και επαναχρησιμοποιήσιμο, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά υλικά, το υλικό αυτό μπορεί να απορροφήσει 33 φορές το βάρος του, συμβάλλοντας σημαντικά στην αντιμετώπιση της μόλυνσης των υδάτων.

Το όνομα αυτού, νιτρίδιο του βορίου, ή πιο απλά “λευκό γραφένιο” το οποίο εκτός από προϊόντα πετρελαίου μπορεί να απορροφά χημικούς διαλύτες και βαφές, όπως αυτές που χρησιμοποιούν πολλά εργοστάσια μολύνοντας το περιβάλλον. Το υλικό είναι αδιάβροχο, εξαιρετικά ελαφρύ και πορώδες, επιπλέει στο νερό και έχει μεγάλη επιφάνεια. Επιπλέον, είναι φθηνό. Απορροφώντας τις πετρελαιοκηλίδες, το υλικό αλλάζει το λευκό του χρώμα σε καφέ, μέσα σε μόλις δύο λεπτά.

Αφού φθάσουν στο μέγιστο της απορροφητικότητάς τους, απομακρύνονται από το νερό, και μετά από την έκθεσή τους σε φλόγα, υψηλή θερμοκρασία ή απλό πλύσιμο, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν πολλές φορές. Μέχρι στιγμής, έχουν εφευρεθεί υλικά με ακόμη μεγαλύτερη απορροφητικότητα, ωστόσο συναντώνται δυσκολίες στην ανακυκλωσιμότητά τους.

Το γραφένιο ανήκει στα νανοϋλικά, μια κατηγορία τεχνητής ύλης που αποτελείται από συστάδες ατόμων της τάξης του ενός μέχρι το πολύ εκατό νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου).