Αυτό είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από σκουπίδια

Περίπου 5.000 τόνοι σκουπιδιών καταστρέφονται κάθε μέρα δίνοντας ενέργεια

Σε μια εποχή που ο άνθρωπος πετάει πολύ περισσότερα από ότι παράγει, η παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια είναι ίσως η μόνη βιώσιμη λύση τόσο στο πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών όσο και της παραγωγής ενέργειας.

Σε μια από τις πλέον μολυσμένες πόλεις του κόσμου, την Σενζέν της Κίνας, υπάρχει το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από σκουπίδια.

Στο εργοστάσιο καταστρέφονται καθημερινά 5.000 τόνοι σκουπιδιών και παράγουν ενέργεια. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 του όγκου των σκουπιδιών που παράγει η πόλη καθημερινά.

Οι παράνομες χωματερές είναι μάστιγα στην Κίνα. Πέρυσι, μια τέτοια χωματερή κατέρρευσε προκαλώντας το θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

Στα σχέδια του Πεκίνου είναι η κατασκευή 300 τέτοιων αποτεφρωτήρων μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.

Πάντως η καύση σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας (waste-to-energy) παραμένει μια αμφιλεγόμενη λύση λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που έχει, κυρίως σε επίπεδο παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα. Και πάλι, οι χωματερές θεωρείται ότι ευθύνονται για τον διπλάσιο όγκο σε σχέση με τους αποτεφρωτήρες απορριμμάτων.

«Οι μονάδες μετατροπής αποβλήτων σε ενέργεια δεν αποτελούν ενεργειακή λύση» αναφέρει ο Κρις Χάρντι από το δανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Schmidt Hammer Lassen Architects, που κέρδισε τον διαγωνισμό σχεδιασμού της μονάδας.

Στη στέγη του εργοστασίου θα εγκατασταθούν 44.000 τετρ. μέτρα φωτοβολταϊκών πάνελ.