Κομοτηνή: Εξειδίκευση και… στην ανακύκλωση

Ένα νέο πρόγραμμα χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης χαρτιού ή χαρτονιού -το πρώτο στην περιφέρεια ΑΜ-Θ με ειδικό δίκτυο κάδων- οργανώνει ο δήμος Κομοτηνής σε συνεργασία με τον Περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔιΣΑ) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε.), την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ και την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε..

Ήδη από τον Μάιο του 2015 ο δήμος Κομοτηνής συμμετέχει στο πρόγραμμα χωριστής συλλογής γυαλιού με το δίκτυο των μπλε κωδώνων γυαλιού. Επιπλέον, συλλέγεται έντυπο υλικό (εφημερίδες, περιοδικά κ.λπ.) με τη χρήση 28 κωδώνων, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης της Κομοτηνής, σε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες.

Οι νέοι κάδοι συλλογής χάρτινων συσκευασιών, που ήδη βρίσκονται στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στην Κομοτηνή, προγραμματίζεται να τοποθετηθούν σταδιακά σε σημεία ενδιαφέροντος στο δήμο Κομοτηνής όπως είναι οι δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, μουσεία κ.λπ., όπου παράγονται σημαντικές ποσότητες χάρτινων συσκευασιών. Οι νέοι κάδοι συλλογής χάρτινων συσκευασιών φέρουν κίτρινο καπάκι και ειδικό διακριτικό αυτοκόλλητο που κάνει γνωστό στον πολίτη ότι ο κάδος δέχεται μόνο χάρτινες συσκευασίες. Στο δίκτυο των νέων κάδων θα χρησιμοποιηθούν και οι υπάρχοντες κώδωνες του Δήμου Κομοτηνής για συλλογή χαρτιού. Οι χάρτινες συσκευασίες που θα συλλέγονται θα οδεύουν στο ΚΔΑΥ της Κομοτηνής προκειμένου να γίνει η διαλογή και ο διαχωρισμός από ξένες ύλες, συμπίεση και δεματοποίηση του χαρτιού ή χαρτονιού σε δέματα και ακόλουθη αξιοποίηση των δεματοποιημένων υλικών σε βιομηχανίες ανακύκλωσης χαρτιού.

Να σημειωθεί ότι από τον δήμο Κομοτηνής στα πλαίσια του προγράμματος χωριστής συλλογής του χαρτιού/χαρτονιού, σχεδιάζεται καμπάνια ευαισθητοποίησης με ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολεία του Δήμου Κομοτηνής, με τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε.

Οι επισκέψεις αυτές θα έχουν ως στόχο αφενός να προωθήσουν το γενικότερο μήνυμα της ανακύκλωσης και αφετέρου να προβάλουν το νέο δίκτυο κάδων και τη σημασία της χωριστής συλλογής χαρτιού/χαρτονιού.

«Η ανακύκλωση συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος ενώ παράλληλα αποτελεί δείκτη προόδου και ανάπτυξης του τόπου μας. Για την επιτυχία του προγράμματος χωριστής συλλογής χαρτιού/χαρτονιού καθοριστική είναι η συμμετοχή και η προσωπική δράση του καθενός. Καλούνται όλοι οι πολίτες να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν με ευθύνη και συνέπεια το νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού/χαρτονιού που τίθεται σε εφαρμογή» αναφέρει με σχετική ανακοίνωσή του ο δήμος Κομοτηνής.