Fund 30 δισ. δολαρίων προειδοποιεί για χάος στις αγορές

Fund 30 δισ. δολαρίων προειδοποιεί για χάος στις αγορές

Πώς επηρεάζει τις αγοραπωλησίες τίτλων η χαμηλή μεταβλητότητα

Το Baupost Group, hedge fund το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 30 δισ. δολαρίων, δημιούργησε έναν οδικό χάρτη για το χάος των αγορών.

Σε μια δεύτερη τριμηνιαία ιδιωτική επιστολή το Baupost δήλωσε ότι το πρόβλημα έγκειται στο χαρακτηριστικό της σημερινής αγοράς: χαμηλή μεταβλητότητα. Η χαμηλή μεταβλητότητα όπως επισημαίνεται, θα μπορούσε να αποτελέσει τον προάγγελο μιας μελλοντικής κρίσης, όπως αναφέρει το business insider.

Αυτό σημαίνει πως όταν υπάρχει χαμηλή μεταβλητότητα, οι επενδυτές τείνουν να αναλαμβάνουν μεγαλύτερη μόχλευση με δανεισμό χρημάτων σε juice bets, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα αργότερα.

«Αν και η μόχλευση δεν είναι άμεσα υπεύθυνη για κάθε οικονομική καταστροφή, συνήθως βρίσκεται αρκετά κοντά στο σκηνικό του εγκλήματος», γράφει στην επιστολή ο Jim Mooney, ο πρόεδρος του Baupost και επικεφαλής των δημόσιων επενδύσεων. «Όσο χαμηλότερη είναι η μεταβλητότητα, τόσο περισσότερο διατεθειμένοι θα είναι οι επενδυτές να αναλάβουν κάποιο επενδυτικό ρίσκο».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Η διαρθρωτική μόχλευση που συνδέεται με τη χαμηλή πτώση της ρευστότητας, μπορεί να αποδειχθεί αποσταθεροποιητική, επιταχύνοντας τις εξελίξεις για την επόμενη οικονομική κρίση».

Τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων η απόδοση συνδέεται με τη μεταβλητότητα, περιλαμβάνουν ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, το οποίο πιθανώς ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, όπως εκτιμά. Αυτά τα κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων των quand funds και των risk parity funds, στοχεύουν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο κινδύνου και όταν αυξηθεί το επίπεδο μεταβλητότητας, με την αποστολή κινδύνου προς τα πάνω, μπορούν να ενεργοποιήσουν την πώληση των τίλων. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε έναν κύκλο εξελίξεων: η μεταβλητότητα οδηγεί στην πώληση, η οποία οδηγεί σε αστάθεια, η οποία οδηγεί ξανά σε πώληση.

«Κατ 'αυτόν τον τρόπο, οποιαδήποτε αστάθεια που εφμανίζεται στην αγορά μετοχών, ακόμη και σε ιστορικά μέσα επίπεδα, έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε σημαντικό όγκο πωλήσεων μετοχών», συμπληρώνει.

Βεβαίως, ο Mooney προειδοποιεί ότι οι επενδυτές δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν η μεταβλητότητα είναι «επικείμενη ή ακόμη και αναπόφευκτη», ούτε ότι εάν θα είχε απαραιτήτως «κατακλυσμικά αποτελέσματα», παρόλο που «θα μπορούσε σίγουρα να συμβεί κάτι τέτοιο».

«Παραμένουμε σε μια αγορά που είναι γενικά ακριβή και σε μεγάλο βαθμό αδιάφορη ως προς τον κίνδυνο», γράφει ο Mooney κλείνοντας την επιστολή του. «Κανείς δεν πρέπει να βυθιστεί στην ψευδαίσθηση της άνεσης ή της σταθερότητας που μας περιβάλλει».