Οι 4+1 πιο ισχυρές τράπεζες του κόσμου

Οι 4+1 πιο ισχυρές τράπεζες του κόσμου

Εν αντιθέσει με την ιστορική καταγωγή του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος, από την Αγγλία, σήμερα οι 4 ισχυρότερες τράπεζες του κόσμου είναι στην Κίνα

Παρά την οργή που έχουν συγκεντρώσει λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι τράπεζες είναι η βάση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Η ισχύς τους παραμένει αλληλένδετη με την οικονομική ανάπτυξη. Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι οι κινεζικές τράπεζες – δηλαδή οι τράπεζες της χώρας με τους ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης - είναι οι πλέον ισχυρές τράπεζες του κόσμου.

Η καταγωγή του σύγχρονου χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι βεβαίως από την Αγγλία. O tempora o... χρήμα όμως, και οι τράπεζες που βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης είναι στην Κίνα. Στις 4 πρώτες θέσεις βρίσκονται κινεζικές τράπεζες ενώ στην 5η βρίσκεται μια τράπεζα από την Ιαπωνία.

Στην παγκόσμια λίστα της S&P Global βρίσκονται συνολικά 23 τράπεζες με αξία ενεργητικού τρισεκατομμύρια δολάρια.

Στην φετινή κατάταξη (2017, με στοιχεία όμως που διαμορφώθηκαν ήδη από το 2016), υπάρχει και το «αποτύπωμα» του Brexit και την αναταραχή που έφερε στην ευρωπαϊκή αγορά. Παράλληλα, οι μεγαλύτερες κινεζικές τράπεζες συνέχισαν να ενισχύουν τη δύναμή τους.

Μια αμερικανική τράπεζα, η JPMORGAN CHASE & CO, έρχεται μόλις στην 6η θέση, παρ' ότι οι ΗΠΑ παραμένουν η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η Κίνα όμως είναι η πιο ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου, με ρυθμό ανάπτυξης σχεδόν τριπλάσιο αυτού των ΗΠΑ.

Δείτε τις 5 ισχυρότερες τράπεζες του κόσμου (4 κινεζικές + 1 ιαπωνική)

Νο 1: INDUSTRIAL & COMMERCIAL BANK OF CHINA

Η βιομηχανική και εμπορική τράπεζα της Κίνας είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο. Η αξία ενεργητικού της αγγίζει τα 3,5 τρισ. δολάρια. Είναι επίσης η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα σε θέμα εσόδων, τα οποία ανέρχονται σε 134,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Νο 2: CHINA CONSTRUCTION BANK CORP.

Με αξία ενεργητικού 3,01 τρισ., η τράπεζα κατασκευών της Κίνας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη του κόσμου. Διαθέτει 13.629 υποκαταστήματα στην Κίνα ενώ διαθέτει υποκαταστήματα σε Νέα Υόρκη, Σεούλ, Σιγκαπούρη, Τόκιο, Μελβούρνη, Σίδνεϊ, Βαρκελώνη, Φρανκφούρτη και άλλες χώρες της Ευρώπη και Πολιτείες των ΗΠΑ.

Νο 3: AGRICULTURAL BANK OF CHINA

Η αγροτική τράπεζα της Κίνας έχει αξία ενεργητικού 2,81 τρισ. δολάρια.

Νο 4: BANK OF CHINA

Είναι η παλαιότερη τράπεζα στην Κίνα, με έτος ίδρυσης το 1912. Η αξία του ενεργητικού της είναι 2,6 τρισ. δολάρια.

Νο 5: MITSUBISHI UFJ FINANCIAL

Η ιαπωνική τράπεζα συμπληρώνει την πεντάδα των ισχυρότερων τραπεζών παγκοσμίως, με αξία ενεργητικού 2,59 τρισ. δολάρια.

Τα στοιχεία είναι από την ετήσια έκθεση της S&P Global Intelligence για τις ισχυρότερες τράπεζες του κόσμου (by assets)