Εξοικονόμηση πολλών δισεκατομμυρίων από νέα γενιά φαρμάκων 

Εξοικονόμηση πολλών δισεκατομμυρίων από νέα γενιά φαρμάκων 

Οι διαφορές στα βιο-ομοειδή και βιολογικά φάρμακα 

Εξοικονόμηση έως και 110 δισ. δολ. θα προσέφερε στα συστήματα υγείας της Ευρώπης και των ΗΠΑ η μεγαλύτερη αποδοχή των βιο-ομοειδών φαρμάκων έως το 2020.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου IMS, οι ετήσιες πωλήσεις βιολογικών φαρμάκων αναμένεται να φθάσουν τα 390 δισ. δολάρια έως το έτος 2020 και τότε θα αντιπροσωπεύουν το 28% των συνολικών πωλήσεων φαρμάκων παγκοσμίως.
Τα βιολογικά φάρμακα είναι προϊόντα που παρασκευάζονται από ζωντανούς οργανισμούς, που μπορεί να είναι μικρόβια, πειραματόζωα ή και ανθρώπινα κύτταρα που καλλιεργούνται σε ειδικές συνθήκες. Ο τρόπος που δημιουργούνται τα βιολογικά φάρμακα (πρωτεΐνες) περιλαμβάνει την εύρεση του κατάλληλου γονιδίου, την απομόνωσή του DNA και την παρασκευή του.
Στη συνέχεια μετά την κατάλληλη προετοιμασία το κομμάτι αυτό του DNA τοποθετείται στο κατάλληλο κύτταρο, το οποίο καλλιεργείται και παράγει την πρωτεΐνη που χρειαζόμαστε. Μετά την συλλογή της πρωτεΐνης, το προϊόν καθαρίζεται και μορφοποιείται στην τελική μορφή του για χρήση από ασθενείς. Τα αντισώματα παρασκευάζονται με παρόμοιο τρόπο μόνο που εισάγεται στην κυκλοφορία ενός πειραματόζωου (κουνέλι, ποντίκι κλπ), μία ουσία (αντιγόνο) που μπορεί να προκαλέσει ειδική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και να παραχθεί το αντίσωμα που χρειαζόμαστε.
Όταν λήξει η πατέντα του φαρμάκου, μπορεί άλλη βιομηχανία να προβεί σε παραγωγή ανάλογου βιολογικού μορίου, το οποίο όμως, επειδή είναι προϊόν βιολογικής προέλευσης δεν είναι δυνατόν να είναι ακριβώς ίδιο με το φάρμακο αναφοράς.
Τα βιο-ομοειδή δεν μπορεί λοιπόν να είναι απολύτως ίδια με το πρωτότυπο, διότι μπορεί να αλλάξει ο οργανισμός, το πλασμίδιο, αλλά κυρίως η διαδικασία.
Το βασικό πλεονέκτημα των βιο-ομοειδών (και ο ουσιώδης λόγος ύπαρξής τους) είναι η χαμηλότερη τιμή τους, που επιτρέπει στα συστήματα υγείας να καλύπτουν μεγαλύτερο αριθμό ασφαλισμένων με απαραίτητα φάρμακα. Με τα βιο-ομοειδή, όπως και τα γενόσημα, αυξάνει η προσβασιμότητα του πληθυσμού στο φάρμακο, όχι μόνο στο φθηνότερο, αλλά από την συνολική οικονομία που επιτυγχάνεται και στο καινοτόμο που θεραπεύει παθήσεις ανίατες μέχρι πρότινος.