Κ. Μίχαλος: Στοχοποιούνται αδίκως οι ΑΠΕ για το έλλειμμα

Με νέα επιστολή απαντά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος στον υφυπουργό ΠΕΚΑ, Ασημάκη Παπαγεωργίου για το θέμα των φωτοβολταϊκών ενόψει και της πρόθεσης του αρμόδιου υπουργείου ΠΕΚΑ να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων που θα επηρεάζουν τα ήδη λειτουργούντα φωτοβολταϊκά έργα.

Ο πρόερδος του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕΕ τονίζει ότι: "Σε πάρα πολλές μελέτες έγκριτων επιστημόνων του χώρου που έφθασαν στο υπουργείο σας, αλλά και που κατατέθηκαν σε διάφορα συνέδρια, στα τελευταία τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, γίνονταν προειδοποιήσεις για την τροποποίηση του τρόπου υπολογισμού της ΟΤΣ για την προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας. Στον τομέα αυτόν δεν πήρατε κανένα μέτρο αφήνοντας τις εταιρείες προμήθειας να γράφουν υπεραποδόσεις.  Η λύση λοιπόν του προβλήματος έπρεπε να έχει αρχίσει εδώ και δύο χρόνια, κάνοντας πρώτα τις παραπάνω διορθώσεις και όχι επιβάλλοντας έκτακτη εισφορά στις ΑΠΕ. Γιατί δεν άρχισε η εφαρμογή αυτής της λύσης; Ήταν άγνοια ή σκοπιμότητα. Ότι και αν ήταν φέρετε ακέραια την ευθύνη κε Παπαγεωργίου".

Μάλιστα ο κ. Μίχαλος τονίζει πως: "Ο μοναδικός σύλλογος που τάχθηκε υπέρ της αναπροσαρμογής των συμβάσεων ήταν ο ΣΠΕΦ ο οποίος εκφράζει ένα μικρό ποσοστό των επαγγελματιών του χώρου. Μάλιστα για τις θέσεις του ΣΠΕΦ πολλά από τα μέλη του κατήγγειλαν τον πρόεδρό του κ. Λουμάκη ότι για τις θέσεις αυτές δεν είχε πάρει έγκριση της Γενικής Συνέλευσης και ότι πιθανόν δεν εκφράζουν την πλειοψηφία των μελών του, παρά μόνο προσωπικές του θέσεις".

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή Μίχαλου

"Κύριε Υπουργέ,

Σε απάντηση της επιστολής σας, θα ήθελα να εξηγήσω με περισσότερες λεπτομέρειες τόσο σε εσάς όσο και στους υπόλοιπους αποδέκτες της επιστολής σας, ορισμένα στοιχεία σχετιζόμενα με την αρχική μου επιστολή τα οποία αποφύγατε να σχολιάσετε αλλά και κάποια άλλα στα οποία η απάντησή σας αποτελεί στρέβλωση της πραγματικότητας.

Σας υπενθυμίζω, και επικαλούμαι την μαρτυρία αρκετών βουλευτών, την δέσμευσή σας ενώπιών μου, το φθινόπωρο του 2012, ότι δεν πρόκειται να μπει έκτακτη εισφορά, και αν μπει δεν θα είναι πάνω από 15%. Όταν τον Νοέμβριο του 2012 φέρατε στον νόμο 4093/12 την έκτακτη εισφορά σε ποσοστό 25-30%, δηλώσατε ότι με το μέτρο αυτό και με το πάγωμα των νέων έργων φ/β θα λυθεί το πρόβλημα του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ. Δηλώσατε μάλιστα ότι αν το πρόβλημα δεν λυθεί, με απόφαση υπουργού θα μπορεί η έκτακτη εισφορά να μπει για έναν επιπλέον χρόνο. Αργότερα τον Απρίλιο του 2013 διαψεύδοντας τον εαυτό σας δηλώσατε ότι πρέπει να αυξηθεί η έκτακτη εισφορά, σε κάποιες κατηγορίες έργων σε ύψος 37-42%, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ. Και τότε στην αίθουσα της γερουσίας στη βουλή δηλώσατε ότι με τον τρόπο αυτό θα επιλυθεί το πρόβλημα του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ. Σήμερα ύστερα από αλλεπάλληλες τροπολογίες νόμων και έκτακτα μέτρα δηλώνετε ότι το πρόβλημα δεν λύθηκε και απαιτούνται νέες μόνιμες μειώσεις στις υπογεγραμμένες συμβάσεις.

Σε πάρα πολλές μελέτες έγκριτων επιστημόνων του χώρου που έφθασαν στο υπουργείο σας, αλλά και που κατατέθηκαν σε διάφορα συνέδρια, στα τελευταία τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, γίνονταν προειδοποιήσεις για την τροποποίηση του τρόπου υπολογισμού της ΟΤΣ για την προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας. Στον τομέα αυτόν δεν πήρατε κανένα μέτρο αφήνοντας τις εταιρείες προμήθειας να γράφουν υπεραποδόσεις. Επιπλέον παρά την εισήγηση της ΡΑΕ δεν καταργήσατε άμεσα τον Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους των μονάδων αερίου, αλλά με απόφαση που πάρθηκε μέσα στο 2013 τον μειώσατε κατά 50% και θα καταργηθεί οριστικά το 2014. Με τις δύο παραπάνω στρεβλώσεις δημιουργούνταν εν γνώσει σας το έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ, δεν μειώνονταν το κόστος ενέργειας και κέρδιζαν οι εταιρείες προμήθειας και οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Η λύση λοιπόν του προβλήματος έπρεπε να έχει αρχίσει εδώ και δύο χρόνια, κάνοντας πρώτα τις παραπάνω διορθώσεις και όχι επιβάλλοντας έκτακτη εισφορά στις ΑΠΕ. Γιατί δεν άρχισε η εφαρμογή αυτής της λύσης; Ήταν άγνοια ή σκοπιμότητα. Ότι και αν ήταν φέρετε ακέραια την ευθύνη κε Παπαγεωργίου.

Ως επιβεβαίωση των παραπάνω παραθέτω στη συνέχεια αποσπάσματα από τα αποτελέσματα χρήσης του 1ου εξαμήνου του 2013 της ΔΕΗ όπως ανακοινώθηκαν πρόσφατα.
-«Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των δαπανών για αγορές ενέργειας, το οποίο οφείλεται στη μείωση της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) κατά 39,5%, από € 60,8/MWh σε € 36,8/MWh, αντισταθμίστηκε από την υψηλότερη δαπάνη για την ανάκτηση του μεταβλητού κόστους τρίτων συμβατικών παραγωγών.»

-«Κρίσιμο στοιχείο κόστους για το 2013 παραμένει ο Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους των μονάδων φυσικού αερίου τρίτων παραγωγών, ο οποίος, παρά τη μειωμένη ζήτηση, επιβάρυνε σημαντικά τα αποτελέσματα του α' εξαμήνου του 2013 με € 215 εκατ. έναντι € 124,7 εκατ. το α' εξάμηνο του 2012».
Η παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ το 1ο εξάμηνο του 2013 ήταν : 2.355.964 ΜWh. Την ενέργεια αυτή η ΔΕΗ την αγόρασε προς 36,8€/ΜWh (ΟΤΣ 2013) δηλαδή: 2.355.964 Χ 36,8 = 86.699.475 €.
Αν η τιμή της MWh ήταν αυτή του 2012 δηλαδή 60,8€/ΜWh την ίδια ενέργεια θα την αγόραζε : 1.355.964 Χ 60,8 = 143.242.611 €. Δηλαδή η ΔΕΗ αγόρασε την ενέργεια αυτή φθηνότερα κατά : 143.242.611€ - 86.699.475 € = 56.543.136€.

Συνεπώς η ΔΕΗ από την μείωση της ΟΤΣ κέρδισε 56.543.136 €. Τα χρήματα αυτά χάθηκαν από τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ αυξάνοντας κατά το ίδιο ποσό το έλλειμμά του. Αν μάλιστα η τιμή της MWh καθορίζονταν από το ΜΜΚ+ΑΔΙ περίπου 80€/ΜWh, τότε το κόστος της ίδιας ενέργειας θα ήταν : 2.355.964 Χ 80 = 188.477.120 €.
Άρα το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ θα μειώνονταν κατά 101.777.645 €.

Η ΟΤΣ το 2013 μειώθηκε λόγω της αύξησης των εγκατεστημένων ΑΠΕ. Λόγω της μείωσης της ΟΤΣ αυξήθηκε το έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, εμφάνισε μεγάλα κέρδη η ΔΕΗ (170,2 εκατομμύρια ευρώ έναντι  52,5 εκατομμυρίων ευρώ το 1ο εξάμηνο του 2012) και αυξήθηκε το ποσό που δόθηκε στις μονάδες αερίου (€ 215 εκατ. έναντι € 124,7 εκατ. το α' εξάμηνο του 2012).

Είναι φανερό λοιπόν ότι με την χρήση της ΟΤΣ ένα μεγάλο ποσό εγγράφεται ως έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό, εγγράφεται ταυτόχρονα ως κέρδη στην ΔΕΗ, αυξάνει το ποσό που πρέπει να δοθεί στις μονάδες αερίου και στη συνέχεια για να καλυφθεί αυτό το έλλειμμα πρέπει να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ. Με τον τρόπο αυτό στοχοποιούνται στην κοινή γνώμη αδίκως οι ΑΠΕ ως υπεύθυνες για την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, ενώ δεν φαίνονται ποιοι είναι αυτοί που κερδίζουν απ' αυτό το δημιουργούμενο έλλειμμα.

Μέσω του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους, οι ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο εισέπραξαν επιπλέον το 2012 το ποσό των 320 εκατ. €. Για συγκριτικούς λόγους αναφέρουμε ότι το τρέχον έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ το 2012 ήταν 146,6 εκατ. €.

Όμως, το έλλειμμα αυτό δεν ήταν πραγματικό αλλά λογιστικό, γιατί ο Ειδικός Λογαριασμός έρχεται να καλύψει τη διαφορά μεταξύ της ΟΤΣ (Οριακής Τιμής Συστήματος) και της τιμής που πληρώνονται οι ΑΠΕ. Η ΟΤΣ όμως διατηρείται τεχνητά χαμηλά εξαιτίας του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΛΑΓΗΕ, αν δεν υπήρχε ο Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους και η ΟΤΣ διαμορφωνόταν σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς, τότε το 2012 θα διαμορφωνόταν στα 73,17 €/MWh αντί τα 56,6 €/MWh (l MWh=1.000 κιλοβατώρες). Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ όχι μόνο δεν θα ήταν ελλειμματικός για το 2012 αλλά αντίθετα πλεονασματικός κατά περίπου 20 εκατ. €.

Τα ίδια συνεχίζουν να συμβαίνουν κα το 2013. Το πρώτο 6µηνο του έτους, το ποσό που εισέπραξαν επιπλέον οι παραπάνω ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής μέσω του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους ανήλθε σε 215,2 εκατ. € (πηγή: Παρουσίαση Οικονομικών Αποτελεσμάτων ΔΕΗ Α' 6μηνου 2013), τη στιγμή που αντιστοίχως το τρέχον έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ήταν 167,3 εκατ. €. Με άλλα λόγια οι ΑΠΕ συνέχισαν να επιδοτούν τη λειτουργία μονάδων με ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο).

Τι έκανε λοιπόν το ΥΠΕΚΑ για να επιλύσει την προφανή αυτή στρέβλωση; Ενέκρινε τα πρόσφατα (Ιούλιος 2013) μέτρα για τη δήθεν αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία το μόνο αποτέλεσμα που είχαν ήταν η συνέχιση των στρεβλώσεων, αφού οι ιδιωτικές μονάδες με ορυκτά καύσιμα όχι μόνο συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα ίδια εγγυημένα έσοδα, αλλά και συνεχίζουν να λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο (πηγή: Παρουσίαση Οικονομικών Αποτελεσμάτων ΔΕΗ Α' 6μηνου 2013), χωρίς και πάλι το κόστος τους να αντανακλάται στην ΟΤΣ. Ποιο είναι λοιπόν το «εύκολο θύμα» για το YΠEΚA; Για άλλη μια φορά οι ΑΠΕ και δη τα Φωτοβολταϊκά.

Αν λοιπόν παίρνονταν έγκαιρα διορθωτικά μέτρα αυτών των στρεβλώσεων, δεν θα χρειάζονταν σήμερα να μιλάμε για έκτακτη εισφορά ούτε και για αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ.
Με τις παραπάνω προτάσεις μου για την αποφυγή της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, εμμένω στην αρχική μου θέση και δεν αντιφάσκω όπως με κατηγορείτε αποδίδοντας μου την δήλωση ότι είμαι υπέρ της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, κάτι το οποίο δεν προκύπτει σε κανένα σημείο της επιστολής μου.

Αναφέροντας ότι η πλειονότητα των επαγγελματικών φορέων του χώρου συμφώνησε, διαστρεβλώνετε για άλλη μια φορά την πραγματικότητα. Οι φορείς των φωτοβολταϊκών, τουλάχιστον οι μεγαλύτεροι απ' αυτούς,  δήλωσαν όλοι κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε αλλαγή στις υπογεγραμμένες συμβάσεις. Ο μοναδικός σύλλογος που τάχθηκε υπέρ της αναπροσαρμογής των συμβάσεων ήταν ο ΣΠΕΦ ο οποίος εκφράζει ένα μικρό ποσοστό των επαγγελματιών του χώρου. Μάλιστα για τις θέσεις του ΣΠΕΦ πολλά από τα μέλη του κατήγγειλαν τον πρόεδρό του κ. Λουμάκη ότι για τις θέσεις αυτές δεν είχε πάρει έγκριση της Γενικής Συνέλευσης και ότι πιθανόν δεν εκφράζουν την πλειοψηφία των μελών του, παρά μόνο προσωπικές του θέσεις.

Στις Ευρωπαϊκές χώρες που αναφέρετε, όπου έγινε υπερθέρμανση της αγοράς ΦΒ, πάρθηκαν ανάλογα μέτρα μ' αυτά που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα, δηλαδή δραστική μείωση των FIT για τα νέα έργα. Πιο συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν μειώσεις στις ταρίφες, διακοπή του FIT κλπ. Δεν έγιναν όμως αναδρομικές παρεμβάσεις στις υπογεγραμμένες συμβάσεις. Είναι, αν μη τι άλλο , παραπλανητικό σε μια επιστολή με θέμα την πρόθεση του ΥΠΕΚΑ να μειώσει αναδρομικά τις ταρίφες να απαντάτε λέγοντας ότι παρόμοια μέτρα λήφθηκαν σε Ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν στηρίζει τέτοιες αποφάσεις αλλά αντίθετα δηλώνει ότι οι υπογεγραμμένες συμβάσεις δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τεθούν υπό αμφισβήτηση διότι αυτό θα κλόνιζε την ήδη πληγείσα  αξιοπιστία της χώρας και ευρύτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επειδή η λύση όπως δηλώσατε πρέπει να έλθει με τον ομαλότερο δυνατό τρόπο, επιμερίζοντας δίκαια τα αναγκαία βάρη, θα ήθελα να σας δηλώσω ότι:
- Δεν είναι αναγκαίο βάρος το επιπλέον κέρδος των εταιριών προμήθειας.
- Δεν είναι αναγκαίο βάρος το επιπλέον κέρδος των εταιριών παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο.
- Δεν είναι δίκαιο να μην αναγνωρίζονται τα πραγματικά αναγκαία βάρη.
- Δεν είναι δίκαιο τα πραγματικά αναγκαία βάρη να τα αναλάβουν μόνο οι ΑΠΕ.
- Δεν είναι δίκαιο να μην αναλάβουν κανένα βάρος οι εταιρείες προμήθειας.
- Δεν είναι δίκαιο να μην αναλάβουν κανένα βάρος οι εταιρείες φυσικού αερίου.
- Δεν είναι δίκαιο να μην αναλάβουν κανένα βάρος οι τράπεζες.

Σε μια περίοδο που η χώρα προσπαθεί να αποκαταστήσει σχέση αρμονικής συνύπαρξης με το θεμελιώδες δομικό κύτταρό της, τον πολίτη, δεν θα έπρεπε να έρχονται προς συζήτηση, προτάσεις που κλονίζουν την αξιοπιστία και δυναμιτίζουν την σχέση αυτή. Διότι κάτι τέτοιο δυναμιτίζει τα θεμέλια της ίδιας της δημοκρατίας".