Ξένα στελέχη θα διοικούν το “Ίδρυμα για την Ανάπτυξη”

Ξένα στελέχη θα διοικούν το υπό σύσταση Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (ΕΕΤ) το οποίο θα ονομάζεται “Ίδρυμα για την Ανάπτυξη”.

Σύμφωνα με το υπό κατάρτιση Μνημόνιο, το νέο επενδυτικό ταμείο θα είναι ένα μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, που θα έχει σκοπό τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χωρίς να βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το “Ίδρυμα για την Ανάπτυξη” θα έχει ίδια κεφάλαια 350 εκατ. ευρώ και θα παρέχει κεφάλαια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο συμφωνιών συγχρηματοδότησης εμπορικών ή συνεταιριστικών τραπεζών.

Το “Ίδρυμα για την Ανάπτυξη” δε θα έχει επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες με το ΕΤΕΑΝ, δεν θα δέχεται καταθέσεις ή εισφορές κεφαλαίου από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και θα δανείζει με επιτόκια της αγοράς.

Η έδρα του επενδυτικού ταμείου θα είναι στο Λουξεμβούργο, το διοικητικό συμβούλιο θα ορίζεται από τη γενική συνέλευση των μετόχων και θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Το διοικητικό του συμβούλιο θα αποτελείται από ξένα στελέχη, ώστε να εξασφαλίζεται υψηλός βαθμός ανεξαρτησίας.