Οι Έλληνες δεν αποχωρίζονται ποτέ το αυτοκίνητό τους…

Μπορεί να γκρινιάζουμε για την τιμή της βενζίνης, που ομολογουμένως είναι αρκετά υψηλή για τα δεδομένα της χώρας, όμως φαίνεται πως για τον ένα ή για τον άλλο λόγο, οι Έλληνες δεν αποχωρίζονται το αυτοκίνητό τους.

Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το συμπέρασμα που προκύπτει από τα ενδιαφέροντα στοιχεία για την τιμή της βενζίνης σε 60 χώρες που καταγράφει το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η μέση τιμή της βενζίνης για το δεύτερο τρίμηνο του 2013 στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 1,71 ευρώ και είναι η έβδομη πιο ακριβή στις 60 χώρες για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία (μεταξύ των χωρών όπου η βενζίνη είναι ακριβότερη είναι η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Γαλλία), είναι όμως δεύτερη μεταξύ των 60 χωρών στο ποσοστό του μέσου ετήσιου εισοδήματος που ξοδεύεται για βενζίνη, ποσοστό που ανέρχεται σε 4,52% και η μόνη χώρα στην οποία είναι μεγαλύτερο το ποσοστό αυτό είναι η Νότιος Αφρική με 4,62%. Χαρακτηριστικό είναι ότι η τρίτη χώρα της σχετικής λίστας είναι η Κύπρος, με ποσοστό 3,35%.

Γιατί όμως οι Έλληνες ξοδεύουν τόση πολλή βενζίνη; Σύμφωνα με το Bloomberg, οι συχνές απεργίες κατά των μέτρων λιτότητας εμποδίζουν την κυκλοφορία τραίνων, λεωφορείων και τρόλεϊ, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να αποφύγουν οι πολίτες την οδήγηση. Σημειώνεται πάντως ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012 η μέση τιμή της βενζίνης μειώθηκε κατά 2,6%. Σημαντικό είναι άλλωστε ότι το προηγούμενο τρίμηνο η Ελλάδα παρουσίαζε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό του μέσου ετήσιου εισοδήματος που ξοδεύεται για βενζίνη, που έφτανε το 4,78%.

Όσο για το ποια χώρα είναι ο "παράδεισος" της βενζίνης, όπου το κόστος του καυσίμου είναι μόλις... ένα σεντ του ευρώ και το ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος που ξοδεύεται για βενζίνη είναι μόλις 0,09%, αυτή δεν είναι άλλη από τη Βενεζουέλα.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία του Bloomberg: http://www.bloomberg.com/visual-data/gas-prices/20132:Greece:EUR:l