Υπουργός στο news.gr : “Ούτε σε μένα πλέον δεν κόβουν απόδειξη !”

Μπορεί ο προϋπολογισμός του 2012 να φαίνεται πως κλείνει ικανοποιητικά, το οικονομικό επιτελείο, όμως, τρομάζει από την πορεία των εσόδων και – κυρίως – από τα χρήματα, που εισρέουν στα δημόσια ταμεία από τους έμμεσους φόρους.

Πληροφορίες του news.gr αναφέρουν ότι τα στοιχεία του Ιανουαρίου είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, σε ό,τι αφορά τα έσοδα από έμμεσους φόρους. Κι αυτό, γιατί καταγράφεται κάθετη πτώση στην καταναλωτική συνείδηση των φορολογουμένων – καταστηματαρχών και πολιτών.

“Η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί. Ούτε σε μένα πλέον δεν κόβουν απόδειξη !”, δηλώνει στο news.gr στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, επιχειρώντας να καταδείξει πόσο έχει χαλαρώσει το θέμα της έκδοσης δελτίων παροχής στην αγορά.

Για την πορεία των εσόδων, αλλά και για το μείζον – όπως έχει αναδειχθεί – θέμα του ενιαίου φόρου στα ακίνητα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με το Γιάννη Στουρνάρα και το Χρήστο Σταϊκούρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη, στην οποία ήταν επίσης παρόντες ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Γιάννης Βρούτσης, επιχειρήθηκε να αποτυπωθεί σε πρώτο στάδιο τι – αντίθετη – επίπτωση έχει στα έσοδα η επιβολή νέων φόρων και η αύξηση άλλων, ειδικά αυτών, που αφορούν σε συναλλαγές στην αγορά, όπως ο Φ.Π.Α. και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης.

Εκτός αυτού, μπορεί η διακομματική επιτροπή να αποφάσισε στην πρωινή συνεδρίασή της ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα εφαρμοστεί με αφορολόγητο, το θέμα όμως απασχολεί έντονα το πρωθυπουργικό επιτελείο, λόγω των σημαντικών αντιδράσεων, που έχουν προκληθεί, τόσο σε επίπεδο πολιτών, όσο και σε επίπεδο βουλευτών. Μπήκαν λοιπόν, τα νούμερα στο τραπέζι, ώστε να επιβεβαιωθεί ο ισχυρισμός του υπουργείου Οικονομικών ότι και δεν θα υπάρξει επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες, και θα μπουν περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Ο ενιαίος φόρος απασχολεί την κυβέρνηση διπλά, καθώς σχετίζεται άμεσα και με τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Κι αυτό, γιατί το σχέδιο να επιβληθεί φορολογία και στα χωράφια, που καλλιεργούν οι αγρότες, ρίχνει και άλλο λάδι στη φωτιά στις σχέσεις των δύο πλευρών. Εξ ου, άλλωστε, και η χθεσινή αναφορά του Γιάννη Στουρνάρα ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση για το αν θα φορολογηθούν και τα αγροτεμάχια.

Στη σύσκεψη πιθανότατα οριστικοποιήθηκε και το ποια θα είναι η τελική διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης απέναντι στους αγρότες.

 

Δηλώσεις Στουρνάρα κατά την έξοδό του από τη σύσκεψη

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ιωάννης Στουρνάρας εξερχόμενος από το Mέγαρο Μαξίμου, απάντησε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Δημοσιογράφος: 4 ώρες σύσκεψη τι συζητήσατε; Ακίνητα...
Ι. Στουρνάρας: Κάναμε μία επισκόπηση όλης της ύλης, όλων των θεμάτων που μας απασχολούν. Έχουμε Συμβούλιο Κορυφής μεθαύριο, έχουμε Eurogroup...
Δημοσιογράφος: κ. Υπουργέ, στην εσωτερική επικαιρότητα υπάρχει το θέμα με τη φορολόγηση των ακινήτων. Έχουμε κάποια εξέλιξη;
Ι. Στουρνάρας: Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα. Εξετάζουμε διάφορα σενάρια.
Δημοσιογράφος: Για το θέμα των αγροτών και των ναυτεργατών που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ζητώντας παροχές από την κυβέρνηση;
Ι. Στουρνάρας: Κοιτάξτε, εξετάζουμε με μεγάλη προσοχή όλα τα θέματα. Προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις με τρόπο που να μην διακυβεύσει τη δημοσιονομική προσπάθεια.