Σόιμπλε: Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τις προγνώσεις του ΔΝΤ

Δεν θα ολοκληρώσουμε σήμερα τη συμφωνία για καταβολή της επόμενης δόσης, τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών

Την επικύρωση της έκθεσης των θεσμών για τα προαπαιτούμενα από το σημερινό EuroWorking Group χωρίς να εκφραστεί κάποια ένσταση επιβεβαίωσε πηγή της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η εν λόγω πηγή ανέφερε επίσης πως κατά την πρωινή συνεδρίαση ξεκίνησε και η συζήτηση για το χρέος, η οποία θα συνεχιστεί σε επίπεδο υπουργών το απόγευμα.

«Υπάρχουν πολλές απόψεις και πολλές τεχνικές λύσεις», σημείωσε η ίδια πηγή, υπενθυμίζοντας επίσης ότι το ελληνικό ζήτημα είναι τελευταίο στην ατζέντα του Eurogroup και η σημερινή συνεδρίαση προβλέπεται να είναι μακρά.

Σόιμπλε: Σημαντικό βήμα η ψήφιση των μέτρων

«Σήμερα θα ασχοληθούμε κυρίως με την Ελλάδα και για αυτό υπάρχει η γενική προσδοκία ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο ίδιος χαρακτήρισε σημαντικό βήμα την ψήφιση των μέτρων από το ελληνικό Κοινοβούλιο και, σημειώνοντας πως «σήμερα θα λάβουμε την έκθεση των θεσμών και θα δούμε πώς αξιολογούν την κατάσταση», προσέθεσε: «Ελπίζω ότι θα έχουμε σήμερα συμφωνία η οποία θα κλείσει πολιτικά το θέμα. Δεν μπορούμε βέβαια να κλείσουμε το θέμα της επόμενης καταβολής. Χρειαζόμαστε ένα "compliance report" και μια σειρά από άλλα πράγματα, αλλά σε γενικές γραμμές βρισκόμαστε στη γραμμή που είχαμε αποφασίσει τον περασμένο Μάιο ούτως ώστε να καταλήξουμε σε μια πολιτική συμφωνία και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να καταβληθεί εγκαίρως η δεύτερη δόση».

Για την καταβολή της δόσης είπε: «Είναι σαφές ότι δεν θα ολοκληρώσουμε σήμερα τη συμφωνία για καταβολή της επόμενης δόσης, αλλά ότι θα θέσουμε τους πολιτικούς κανόνες, ώστε τις επόμενες εβδομάδες να φτάσουμε στην τελική συμφωνία με τεχνική δουλειά».

Για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ότι το Ταμείο «έχει κάνει μια ανάλυση για τη βιωσιμότητα το ελληνικού χρέους, η οποία δεν συμφωνεί με εκείνη των Ευρωπαίων» και «γι΄ αυτό πρέπει να βρούμε μια λύση για το πώς το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να προσκρούει στους ίδιους του τους κανόνες». «Θα είναι ένα από τα δύσκολα θέματα, είμαι πεπεισμένος όμως ότι θα βρούμε μια λύση», τόνισε.

Σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είπε ότι «φαίνεται πως ακόμα και μέλη της γερμανικής κυβέρνησης (εννοώντας τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ) λησμονούν μερικές φορές ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να διαπραγματευτεί για άλλα μέτρα πλην εκείνων τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί το καλοκαίρι του 2015: πρέπει να πει όχι, εκτός εάν έχει διαφορετική εντολή του γερμανικού Κοινοβουλίου» και προσέθεσε:

«Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους είναι ήδη εν ισχύ, τα μεσοπρόθεσμα και εφόσον είναι αναγκαία θα αποφασιστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Και έχουμε εξειδικεύσει από τι θα αποτελούνται, είναι λ.χ. η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, συγκεκριμένα μέτρα στο θέμα των επιτοκίων. Θα μπορεί ίσως κανείς να συγκεκριμενοποιήσει το ένα ή το άλλο σημείο λίγο περισσότερο, αλλά δεν μπορούν να αποφασισθούν πριν τη λήξη του προγράμματος και χωρίς εντολή του γερμανικού Κοινοβουλίου».

Στο ερώτημα για το αν ο Γάλλος ομόλογός του ταχθεί σήμερα υπέρ των ελαφρύνσεων, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία, ο κ. Σόιμπλε είπε: «Ήμασταν μαζί όλο το πρωί, ήρθαμε μαζί στις Βρυξέλλες. Δεν περιμένω βέβαια να μάθω από τα πρακτορεία τις απόψεις του... Θα δείτε ότι συμφωνούμε σε μεγάλο βαθμό, γνωριζόμαστε εξάλλου από καιρό και έχουμε μια βασική κατεύθυνση στην ΕΕ, η οποία ανταποκρίνεται και με εκείνη του προεκλογικού αγώνα του νέου Προέδρου και σε αυτήν συμφωνούμε».

Η διαφωνία ΔΝΤ και Ευρωπαίων οφείλεται κατά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών στο ότι το πρώτο έχει τους δικούς του κανόνες. «Το ΔΝΤ θέλει να κάνει προγνώσεις για την Ελλάδα εν ανάγκη ακόμα και μέχρι το 2070 και μια υπόθεση ανάπτυξης όχι πάνω από 1% για 40 χρόνια», προβλέψεις που «δεν μπορούν να αποδεχτούν οι Ευρωπαίοι, διότι μετά δεν θα είχαν νόημα τα ευρωπαϊκά προγράμματα για την Ελλάδα», είπε και τόνισε:

«Νόημα έχει να αναπτυχθεί η Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες τόσο ώστε να μικρύνουν οι διαφορές τής ανταγωνιστικότητάς της με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι να μεγαλώσουν. Αυτές είναι όμως σκέψεις σημαντικές για την ευρωζώνη και οι οποίες δεν ταιριάζουν με τους κανόνες του ΔΝΤ, το οποίο δανείζει για 3-5 χρόνια. Με καλή θέληση όμως θα βρούμε μια λύση».