Ντάισελμπλουμ: Σήμερα δε θα έχουμε την τελική συμφωνία

Το ΔΝΤ θέλει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος, τονίζει ο πρόεδρος του Eurogroup

«Περιμένω και εργάζομαι για μια συμφωνία σήμερα, αλλά δε θα είναι η τελική συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας.

Ο Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι η τελική και συγκεκριμένη απόφαση για τα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ληφθεί μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή του χρόνου. Πρόσθεσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ θέλει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος και αυτό εξετάζει σήμερα το Eurogroup.

O πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι στόχος σήμερα είναι να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Πρόσθεσε επίσης ότι σε κάποια θέματα υπάρχουν διαφορετικές απαιτήσεις, όπως για παράδειγμα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, και τόνισε ότι ως τη λήξη του ελληνικού προγράμματος θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σε όλα τα θέματα.

Τέλος, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι πιθανότατα σήμερα θα προσδιοριστεί το ύψος της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις της ΕΕ

Την εκπλήρωση από την Ελλάδα των προϋποθέσεων της ΕΕ για το έλλειμμα, δηλαδή τη μείωσή του κάτω από το 3% του ΑΕΠ ανακοίνωσε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία παρουσίασε τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανά χώρα. Ωστόσο ο Γάλλος επίτροπος διευκρίνισε ότι η επίσημη απόφαση για τη διακοπή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος θα ληφθεί μόλις επιτευχθεί η συνολική, πολιτική απόφαση για το ελληνικό ζήτημα.

«Η Ελλάδα έφερε το έλλειμμά της κάτω από το 3% το 2016 και το 2017, όπως επιβάλλουν οι κανόνες. Αυτά είναι καλά νέα» είπε ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, θα συζητηθεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η πορεία του χρέους σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο. «Ελπίζω με θετικό τρόπο» είπε ο Γάλλος επίτροπος, επισημαίνοντας ότι «μετά από όσα έγιναν από την πλευρά των ελληνικών αρχών, του ελληνικού λαού και του ελληνικού κοινοβουλίου είναι ώρα και οι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουν την ευθύνη τους».

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, ανέφερε πως με δεδομένο ότι οι εν εξελίξει διαβουλεύσεις, συμπεριλαμβανομένου του χρέους θα έχουν επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας, «η επίσημη απόφαση για την κατάργηση της διαδικασίας (σ.σ. υπερβολικού ελλείμματος) θα ληφθεί μόλις διευκρινιστούν οι υπόλοιπες πτυχές».

«Ήδη μπορούμε να πούμε όμως πως βρισκόμαστε σε αυτόν το δρόμο» σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι «οι προϋποθέσεις από το Σύμφωνο Σταθερότητας έχουν πλέον εκπληρωθεί από την Ελλάδα».