Reuters: Επιστροφή στις αγορές τον Ιούλιο σχεδιάζει η Ελλάδα

Η Αθήνα θέλει να “τεστάρει” τη διάθεση των αγορών με έκδοση ομολόγου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές

Την έξοδό της στις αγορές για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια εξετάζει η Ελλάδα, ακόμα και μέσα στον Ιούλιο, αν οι θεσμοί καθορίσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η Αθήνα θέλει να “τεστάρει” τη διάθεση των αγορών πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, στα μέσα του 2018.

“Εξετάζουμε την ανταλλαγή ενός πενταετούς ομολόγου που εκδόθηκε το 2014 με ένα νέο πενταετές ομόλογο, και πιθανόν να συγκεντρώσουμε ένα μικρό ποσό από την ίδια έκδοση”, δήλωσε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι πιθανόν μέχρι το τέλος του έτους να ακολουθήσει και μία ακόμα έκδοση ομολόγου, χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες. Ωστόσο, αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, είναι πιθανό η πρώτη έκδοση να πάει πίσω και να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.

Η τελευταία φορά που η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές ήταν το 2014, όταν εξέδωσε πενταετές ομόλογο, συγκεντρώνοντας 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στις αρχές Μαΐου τα ελληνικά ομόλογα επιδίδονται σε “ράλι” και είναι μέχρι στιγμής για φέτος τα πιο αποδοτικά μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, με απόδοση που ξεπερνά το 11%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.

“Θα έλεγα ότι η διακίνηση ελληνικών ομολόγων δεν είναι πια και τόσο ελκυστική, δεδομένου του πόσο έχουν ήδη πέσει οι αποδόσεις, αλλά ακόμα έχει βάσεις. Σίγουρα θα εξετάζαμε τη συμμετοχή μας σε μία νέα έκδοση ομολόγου, ανάλογα με τα επίπεδα φυσικά”, δήλωσε ο Louis Gargour, ανώτατος αξιωματούχος του hedge fund LNG Capital.

Άνθρωπος της αγοράς επεσήμανε πάντως στο Reuters πως κατά τη γνώμη του είναι ακόμα πολύ νωρίς για μία έκδοση ομολόγου, όμως “τουλάχιστον έχουμε αρχίσει να μιλάμε πάλι γι' αυτό, ενώ πριν από λίγους μήνες δεν ήταν καν στην ατζέντα”. Ο ίδιος προειδοποίησε πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βιάζεται: “Αν και πιστεύω ότι μία συμφωνία [με τους δανειστές] είναι πιθανή, πρέπει να δούμε πολλά περισσότερα σε ό,τι αφορά την πρόοδο στη συμφωνία για να πειστούμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να τραβήξουμε τη σκανδάλη”.