Υπ. Εργασίας: Η ανταπεργία απαγορεύεται και αυτό δεν αλλάζει

Διευκρινίσεις από πηγές του υπουργείου για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Στον νόμο 1264/82 απαγορεύεται ρητά η ανταπεργία (λοκ άουτ) και αυτό δεν αλλάζει, ξεκαθαρίζουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, απαντώντας σε όσους "βλέπουν" ανταπεργίες μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αυτό που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, είναι η επίσπευση της εκδίκασης των διαφορών εργαζομένων και εργοδοτών, όταν οι εργοδότες επικαλούμενοι απεργία στην επιχείρηση δεν καταβάλλουν μισθούς σε εργαζόμενους που δεν απήργησαν.

Επίσης, σημειώνεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ήδη οι εργαζόμενοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων αποδοχών τους. Εκτιμάται από το υπουργείο Εργασίας ότι η καθιέρωση μιας σύντομης δικαστικής διαδικασίας για την επίλυση της σχετικής διαφοράς θα αποβεί σε όφελος των εργαζομένων, «όσο και αν κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν αρνητικές εντυπώσεις».

Σχετικά με την αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι πηγές του υπουργείου υπενθυμίζουν: το νομοσχέδιο προβλέπει την άρση της αναστολής των δύο βασικών αρχών, της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με τη λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Δηλαδή από το Σεπτέμβριο του 2018 οι δύο βασικές αρχές επανέρχονται σε ισχύ. Αυτό δεν ήταν ούτε δεδομένο ούτε αυτονόητο, τονίζεται, καθώς από το 2011 οι δύο αρχές βρίσκονται σε επ' αόριστον αναστολή και δεν θα επανίσχυαν χωρίς νομοθετική παρέμβαση.