Μειωμένη απασχόληση για 12 χρόνια για τους γονείς σχεδιάζει η Κομισιόν

Στο πλαίσιο του “Κανόνα 20 κοινωνικών δικαιωμάτων για όλους τους Ευρωπαίους εργαζόμενους”

Ειδικές παροχές όπως μειωμένο ωράριο και δικαίωμα μερικής απασχόλησης αλλά και εξασφαλισμένη επιστροφή στην πλήρη απασχόληση για 12 χρόνια, περιλαμβάβεται στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Όπως αναφέρει στο αποκλειστικό δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα, η ΕΕ σχεδιάζει έναν “Κανόνα 20 κοινωνικών δικαιωμάτων” για όλους τους Ευρωπαίους εργαζόμενους και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το ειδικό 12ετες πλαίσιο για τους εργαζόμενους γονείς.

Το σχέδιο που προετοιμάζεται εδώ και μήνες αναμένεται να παρουσιαστεί την Τετάρτη.

Στον “Κανόνα” θα εντάσσονται και διακηρύξεις για «αξιοπρεπείς μισθούς», για ένα ελάχιστο εισόδημα και η ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών.

Η πρόταση για το δικαίωμα προσωρινής μερικής απασχόλησης των γονέων συμπίπτει με ανάλογη της γερμανίδας υπουργού Εργασίας, Αντρέα Νάλες, η οποία ανήκει στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD). Η πρότασή της αφορά σε επιχειρήσεις άνω των 15 ατόμων, αλλά δεν βρίσκει σύμφωνο το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU).

Στόχος της Κομισιόν είναι η ύπαρξη μεγάλων κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων στα 27 (πλην Βρετανίας) κράτη – μέλη της ΕΕ.

Να τονιστεί πάντως ότι αυτό που σχεδιάζει η Κομισιόν δεν είναι κάποια δεσμευτική νομοθεσία αλλά μια κοινή δήλωση των χωρών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ του “Κανόνα”.