Μέρκελ σε Τσίπρα: Δουλεύω για να έχουμε αύριο λύση

Η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε να μιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό

Με στόχο τη λύση στο αυριανό Eurogroup εργάζεται η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ. Τη σχετική διαβεβαίωση έδωσε η ίδια, σύμφωνα με πληροφορίες, στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

   Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, αφού είχε ολοκληρωθεί η επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Αθήνα (και άρα είχαν γίνει γνωστά τα μηνύματα του Έλληνα πρωθυπουργού), η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε να μιλήσει με τον ομόλογό της. 

   Στην τηλεφωνική συνομιλία που ακολούθησε, η 'Αγγελα Μέρκελ δήλωσε προσηλωμένη στην κατεύθυνση της επίλυσης, πιο συγκεκριμένα ότι εργάζεται προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στο αυριανό Eurogroup.

Κρίσιμη συνάντηση Σόιμπλε με Ντάισελμπλουμ

Καθοριστική για το ελληνικό ζήτημα κρίνεται η σημερινή συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η συνάντηση πραγματοποιείται ένα 24ωρο πριν από το Eurogroup της Μάλτας, στο οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο συμβιβασμού που φαίνεται τις τελευταίες ώρες να επιτυγχάνεται μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκφράζεται υπέρ μιας άμεσης συμφωνίας. Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις της εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν, το επιτελείο Σόιμπλε αναμένει την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα ότι θα κατατεθεί έκθεση για την πορεία των διαπραγματεύσεων των θεσμών με την Ελλάδα.

Σχετικά με τη συνάντηση Σόιμπλε - Ντάισελμπλουμ, δεν θέλησε να δώσει πληροφορίες για τα θέματα που θα συζητηθούν, επιμένοντας πώς πρόκειται για μια κανονική, εμπιστευτική συνομιλία όπως πολλές άλλες στο πλαίσιο του Eurogroup.

Παρά πάντως την προσπάθεια της εκπροσώπου του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να μετριάσει τις εντυπώσεις γι’ αυτή τη συνάντηση, το σίγουρο είναι ότι το ελληνικό πρόβλημα θα βρεθεί στο επίκεντρο. Από την πλευρά του τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και η Κομισιόν βλέπουν σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και δεν αποκλείουν να βγει... λευκός καπνός στο Eurogroup της Μάλτας αύριο.

Σχέδιο συμβιβασμού για τη Μάλτα

Για ένα σχέδιο συμβιβασμού μεταξύ Ελλάδας και θεσμών όσον αφορά στο πότε θα εφαρμοστεί η μείωση του αφορολογήτου και οι νέες περικοπές στις συντάξεις κάνει λόγο σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο τρεις αξιωματούχους με γνώση των συζητήσεων που διεξήχθησαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, εξετάζεται να γίνουν οι περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019 και οι περικοπές που αφορούν στο αφορολόγητο όριο, επίσης 1% του ΑΕΠ, να μεταφερθούν για το 2020.

Παράλληλα, εφόσον οι προβλέψεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2018 δείξουν ότι η Ελλάδα δεν θα πιάσει το όριο του 3,5% που τίθεται για το πρωτογενές πλεόνασμα, οι περικοπές στη φορολογία θα έρθουν ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή, το 2019.

Ένας από τους αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg ανέφερε πως δεν υπάρχει ακόμη πλήρης συμφωνία όσον αφορά στην απόδοση αυτών των μέτρων, ενώ πρόσθεσε ότι απομένουν τεχνικά ζητήματα, μεταξύ αυτών τα ενεργειακά, που πρέπει επίσης να επιλυθούν προτού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. 

Μοσκοβισί: Είναι εφικτή η συμφωνία

"Η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών είναι εφικτή εάν όλα τα μέρη δείξουν καλή θέληση", αναφέρει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως Πιέρ Μοσκοβισί σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο κ. Μοσκοβισί προσθέτει επίσης ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πιέσει γι΄ αυτό, στο Eurogroup στη Βαλέτα".