Λαγκάρντ: Δε συμφωνώ με τον Σόιμπλε για το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας

Αμήχανη η επικεφαλής του ΔΝΤ όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για το χρέος

Ιδιαίτερα αμήχανη εμφανίστηκε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη διάρκεια συζήτησης του American Enterprise Institute (AEI) για την παγκόσμια παραγωγικότητα, όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την Ελλάδα.

“Μπαίνω σε μεγάλο πειρασμό να μην απαντήσω στην ελληνική ερώτησή σας... Καταλαβαίνω το ενδιαφέρον σας, σας γνωρίζω. Θα σας δώσω απλά μία γρήγορη απάντηση”, είπε η Λαγκάρντ, απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου, και συνέχισε χαμογελώντας: “Σίγουρα η Ελλάδα μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητά της -προσπαθώ να το συσχετίσω με το θέμα που έχουμε- και δεν ευθυγραμμίζομαι με τον υπουργό Σόιμπλε που λέει ότι η Ελλάδα δε χρειάζεται λιγότερο χρέος, αλλά περισσότερη παραγωγικότητα. Εμείς στο ΔΝΤ πιστεύουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται να έχει λιγότερο χρέος, και υποστηρίζουμε κάποιον βαθμό αναδιάρθρωσης χρέους, ώστε το χρέος να είναι βιώσιμο και να επιτρέψει στην Ελλάδα να είναι πιο παραγωγική”.

Η ίδια πρόσθεσε, κάνοντας μία προφανή αναφορά στις εν εξελίξεις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, πως γι' αυτόν το λόγο το ΔΝΤ έχει ζητήσει δομικές μεταρρυθμίσεις, “μεταρρυθμίσεις που πραγματικά θα έχουν επίδραση, όχι μεταρρυθμίσεις που δεν θα κρατήσουν μακροπρόθεσμα, αλλά διατηρήσιμες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων για παράδειγμα αυτών στις συντάξεις και τη φορολογία, ώστε να μπορεί [η Ελλάδα] να διατηρήσει την ανάκαμψη και να απελευθερώσει την παραγωγικότητα”.

Όπως εξήγησε, το ΔΝΤ “θα συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα, αν το πρόγραμμα στηριζόταν σε δύο πόδια, στις μεταρρυθμίσεις που θα παρείχαν τη φυσική βάση πάνω στην οποία μπορούμε να εμπλακούμε, και δεύτερον, την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που πραγματικά ταιριάζει στην πιθανή ανάκαμψη της χώρας”.

Δείτε την απάντηση της Λαγκάρντ στο παρακάτω βίντεο, από το 47:35 και μετά: