EuroWorking Group: Σήμερα κληρώνει για επιστροφή Τρόικας και νέα μέτρα

Το μεγάλο παζάρι για εργασιακά και μείωση συντάξεων

Συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών ενόψει της συζήτησης για το ελληνικό ζήτημα που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ κατά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωομάδας (EuroWorking Group). Ερωτηθείσα σχετικά η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ ανέφερε πως έχει σημειωθεί «πρόοδος» τις τελευταίες εβδομάδες και πως οι συζητήσεις συνεχίζονται. «Εναπόκειται σε όλες τις πλευρές να δράσουν υπεύθυνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό» επανέλαβε η ίδια.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, υπάρχει αισιοδοξία ενόψει της σημερινής συνεδρίασης των επιτελών των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, ωστόσο, αυτήν την ώρα δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία. «Όλοι συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά και ίσως κάτι προκύψει μέχρι το βράδυ» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ίδια πηγή, ενώ έτερος αξιωματούχος συμφωνούσε πως μέχρι τη συνεδρίαση του EuroWorking Group «υπάρχει χρόνος».

Η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει σήμερα το πακέτο των μέτρων στο EuroWorking Group και επιχειρεί να κλείσει η επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα - με τελικό στόχο την τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Παρά τη... μη επιβεβαίωση από όλες τις πλευρές, είναι ξεκάθαρο ότι κυβέρνηση και δανειστές βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στη συμφωνία, ενώ η κυβέρνηση ξεκαθάρισε, δια του εκπροσώπου της Δημήτρη Τζανακόπουλου, ότι η αρχική θέση "δεν υπάρχει συμφωνία εάν δεν συμφωνηθούν όλα" παραμένει. Συνεπώς το πακέτο της αξιολόγησης δεν θα φτάσει στο σύνολό του για ψήφιση στη Βουλή, εάν δεν κλείσει η συνολική συμφωνία δηλαδή τα όποια μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Την προκαταρκτική συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό, στα δημοσιονομικά και στο θέμα της ενέργειας επιβεβαίωσαν ήδη στο Reuters πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Η συμφωνία προβλέπει την περικοπή των συντάξεων σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου περίπου στις 6.000 ευρώ, για να εξοικονομηθεί επιπλέον 1% του ΑΕΠ.

Στα εργασιακά, η κυβέρνηση δεν θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση του ορίου απολύσεων, ενώ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα επανεκκινήσουν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Το μεγάλο παζάρι αφορά κυρίως τα εργασιακά και το πώς θα κοπούν σταδιακά οι συντάξεις.

Για τις συντάξεις οι μειώσεις θα γίνουν σταδιακά, αλλά ενδεχομένως να ξεκινήσουν νωρίτερα, από το 2019 κιόλας αντί το 2020 που επιζητούσε η κυβέρνηση. Στα δημοσιονομικά συμφωνήθηκε πως τα μέτρα θα εξοικονομήσουν 3,6 δισ. ή 2% του ΑΕΠ, αλλά ανοικτό παραμένει ποια τελικά θα είναι τα αντίμετρα.