Reuters: Έκλεισε η συμφωνία για την β’ αξιολόγηση με αυτά τα νέα μέτρα

Οι αντιδράσεις Κομισιόν και Ελληνικής κυβέρνησης

Σε συμφωνία στα βασικά σημεία της πολύπαθης δεύτερης αξιολόγησης φέρεται να κατέληξαν Ελλάδα και δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Ανώνυμες πηγές, μιλώντας στο πρακτορείο, σημειώνουν ότι η συμφωνία αφορά τόσο την αγορά εργασίας, όσο και το συνταξιοδοτικό σύστημα - τα δύο μεγαλύτερα αγκάθια των διαπραγματεύσεων

To Reuters αναφέρει ότι υπάρχει συμφωνία και για τα ενεργειακά.

Η Ελλάδα θα μειώσει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες 1% του ΑΕΠ το 2019 ανέφεραν δύο αξιωματούχοι στο Reuters. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου κυμαίνεται σε περίπου 6.000 ευρώ και έχει συμφωνηθεί.

Στα εργασιακά δεν θα γίνει απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να επανέλθουν μετά τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της χώρας που λήγει το 2018. 

"Όταν έχουμε συμφωνία θα το μάθετε επισήμως"

Όταν θα έχουμε συμφωνία θα το μάθετε επισήμως σχολίαζε κυβερνητική πηγή, με αφορμή δημοσίευμα του Ρόιτερς, σύμφωνα με το οποίο "οι δανειστές και η Αθήνα κατέληξαν σε συμφωνία για σημαντικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις και μειώσεις συντάξεων στις συνομιλίες για την αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης".

Συγκεκριμένα, η ίδια πηγή σημείωνε: "Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή ".

Το δημοσίευμα του Ρόιτερς δεν επιβεβαίωνε ούτε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ, ερωτηθείσα σχετικώς κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες. Πηγή της Κομισιόν ωστόσο σημειώνει ότι "... έχει γίνει πρόοδος, αλλά δεν έχει κλείσει προς το παρόν η συμφωνία".

"Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συνολική συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα" τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,

"Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει αν δεν υπάρξει πρώτα συνολική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους" δήλωσε  ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τη «βαθιά πεποίθηση» ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.