Deutsche Welle: Εφικτή η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης

"Yπάρχει μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις", τονίζει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

Εφικτή είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες θα ξεπεραστούν και τα τελευταία εμπόδια, ώστε να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα. Αυτό επισημαίνουν σύμφωνα με την Deutsche Welle κοινοτικές πηγές, προσθέτοντας ότι στις τετραήμερες διαπραγματεύσεις της περασμένης βδομάδας στη βελγική πρωτεύουσα μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος, στην ουσία έκλεισε το ζήτημα των δημοσιονομικών μέτρων για την διασφάλιση ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Ανοικτά απομένουν δύο ζητήματα, οι αλλαγές στα εργασιακά και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Το σημαντικό σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι πως πλέον οι δύο πλευρές γνωρίζουν πολύ καλά αυτό που πρέπει να γίνει για να κλείσει η αξιολόγηση, που σημαίνει ότι οι επικεφαλής των θεσμών όταν επιστρέψουν στην Αθήνα θα χρειαστούν πολύ λίγο χρόνο για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία.

Σε σχέση με τις αλλαγές στα εργασιακά, οι δυσκολίες έχουν να κάνουν με την άκαμπτη στάση του ΔΝΤ στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αντίθετα, στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που πιέζουν την κυβέρνηση γιατί όπως έχει αποφανθεί και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η ΔΕΗ κατέχει δεσπόζουσα θέση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που αντιβαίνει στους κοινοτικούς κανόνες περί ανταγωνισμού και για το λόγο αυτό ζητούν την πώληση εργοστασίων της εταιρείας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής έβαλε το ορόσημο της 7ης Απριλίου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προφανώς γιατί ανησυχεί για τις επιπτώσεις της καθυστέρησης στην πραγματική οικονομία, αλλά και γιατί αν κλείσει η αξιολόγηση στην εν λόγω συνεδρίαση του Εurogroup, θα ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη το Μάιο συνολικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει και το χρέος, ώστε να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Τζανακόπουλος: Υπάρχει μεγάλη πρόοδος

“Οδεύουμε σε έναν δρόμο που φαίνεται σύντομα να καταλήγει, υπάρχει μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, υπάρχει ένταση των συζητήσεων και ο στόχος είναι να έχουμε το δυνατόν συντομότερο την τεχνική συμφωνία ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συζήτηση που θα αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος”, δήλωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας πως από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν αφορά απλώς την τεχνική συμφωνία, αλλά επιδιώκει να μη μεταθέσει το συνολικό πρόβλημα που αφορά στο χρέος και γι' αυτό επιδιώκει μια ολιστική συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία.

Αναφερόμενος στη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημείωσε ότι “το ΔΝΤ θα πρέπει να επιταχύνει, να υποχωρήσει σε μια σειρά από παράλογες απαιτήσεις και να λάβει επιτέλους μια απόφαση από την οποία εξαρτάται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και η σταθεροποίηση της οικονομίας“.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα ψηφίσει μέτρα πριν από την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, απάντησε αρνητικά και διευκρίνισε ότι μεταξύ της τεχνικής συμφωνίας και της ολοκλήρωσης της συζήτησης για το χρέος υπάρχει η πιθανότητα να ψηφιστούν κάποια από τα μέτρα που θα συμφωνηθούν, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι τα μέτρα που θα αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.

"Το ΔΝΤ δεν είναι control freaks όπως οι Ευρωπαίοι"

Με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα (MOU) θα «κουμπώσει» χρονικά το πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με το ΔΝΤ (MEFP), δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Με βάση τη συγκεκριμένη δήλωση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2018, ενώ κατ' επέκταση φαίνεται ότι μειώνεται και το ποσό της χρηματοδότησης από το Ταμείο).

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε επίσης ότι «το MEFP είναι πιο εύκολο, δεν έχει τόσα πολλά θέματα, το ΔΝΤ δεν είναι "control freaks" όπως οι Ευρωπαίοι που βάζουν τόσα πολλά θέματα».

Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος δήλωσε παράλληλα αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) έως τη μεθεπόμενη Παρασκευή 7 Απριλίου και το άτυπο Eurogroup στη Μάλτα, προσθέτοντας ότι δεν είναι κρίσιμο το Euro Working Group της 30ης Μαρτίου.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι στα εργασιακά απομένει ανοικτό ένα πολύ μικρό θέμα, ενώ δεν θέλησε να απαντήσει για το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθεί το αφορολόγητο.

Σημειώνεται ότι για να υπάρξει staff level agreement πρέπει να έρθουν εκ νέου στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.