Στουρνάρας: Η καθυστέρηση θέτει εν αμφιβόλω τους στόχους για το 2017

Η χώρα έχει καλύψει το 90% της απόστασης που απαιτείται έως το 2018, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θέτει εν αμφιβόλω όλους ανεξαρτήτως τους στόχους για το 2017, αναπτυξιακούς. δημοσιονομικούς και χρηματοπιστωτικούς, προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργάνωσε σήμερα το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2% στον Προϋπολογισμό του 2016 η χώρα έχει καλύψει το 90% της απόστασης που απαιτείται έως το 2018.

Αναφερόμενος στις προοπτικές ανάπτυξης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε την αξία των ξένων άμεσων επενδύσεων καθώς, όπως είπε, πριν την κρίση οι επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν 24% του ΑΕΠ, ενώ σήμερα κυμαίνονται γύρω στο 11%.

Για την επίτευξη του νέου αναπτυξιακού προτύπου με την ανάδειξη κλάδων ως μοχλών οικονομικής ανάπτυξης αλλά και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η δημιουργία ενός κατάλληλου πλαισίου επιχειρηματικότητας, τόνισε.

Όπως συμπλήρωσε, για τη δημιουργία του πλαισίου αυτού έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα. Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης αναμένεται να ενισχύσουν το αναπτυξιακό δυναμικό της ελληνικής οικονομίας μεσο-μακροπρόθεσμα. Έτσι, σημείωσε, καθώς η οικονομία επανέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης, η αύξηση της απασχόλησης και της παραγωγικότητας θα είναι υψηλότερη σε σχέση με την περίπτωση που δεν θα είχε γίνει καμία μεταρρύθμιση. Ήδη, παρατηρείται αύξηση της απασχόλησης κατά περίπου 2% ετησίως τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ η οικονομική δραστηριότητα σε όρους πραγματικού ΑΕΠ παραμένει ουσιαστικά στάσιμη.

Δραγασάκης: Επικίνδυνη κάθε συζήτηση για 4ο μνημόνιο

«Κοινός στόχος της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών είναι η τεχνική συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί ως τις 7 Απριλίου οπότε θα απομένουν προς διευθέτηση τα αμιγώς πολιτικά θέματα του ύψους και της διάρκειας των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, καθώς και η αποσαφήνιση της θέσης και του ρόλου του ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα», ανέφερε στην ίδια εκδήλωση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που χαρακτήρισε άστοχη και επικίνδυνη κάθε συζήτηση για 4ο Μνημόνιο και υπογράμμισε ότι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση του Προγράμματος το 2018 και ο τερματισμός του καθεστώτος της επιτροπείας.

«Η κυβέρνηση, έχοντας ανταποκριθεί έγκαιρα στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την αρχική συμφωνία, επιδιώκει με σταθερότητα και συνέπεια το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με μια συνολική συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα προετοιμάσει τη χώρα για την έγκαιρη πρόσβαση στις αγορές δανεισμού και θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για την έγκαιρη ολοκλήρωση του Προγράμματος το καλοκαίρι του 2018», είπε ο Γιάννης Δραγασάκηςμ και παρατήρησε ότι θα αποτελούσε πλούτο στο δημόσιο διάλογο εάν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά και επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς, λάμβαναν θέση υπεύθυνα απέναντι στα επίδικα θέματα της διαπραγμάτευσης.

«Σε τόσο κρίσιμες συγκυρίες η χώρα δεν έχει ανάγκη ούτε από Πόντιους Πιλάτους ούτε από ουδέτερους θεατές-σχολιαστές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε για την πορεία της διαπραγμάτευσης: «Σε κάθε περίπτωση, κοινός στόχος της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών είναι η τεχνική συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί ως τις 7/4 οπότε θα απομένουν προς διευθέτηση τα αμιγώς πολιτικά θέματα του ύψους και της διάρκειας των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, καθώς και η αποσαφήνιση της θέσης και του ρόλου του ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα».

Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα μείωσης του χρέους αλλά και σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι το χρέος δεν συνιστά σημαντικό πρόβλημα, όπως για παράδειγμα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γιάννης Δραγασάκης είπε ότι «ρητός στόχος του Προγράμματος που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015 με τους δανειστές είναι η έξοδος στις αγορές έως το πρώτο εξάμηνο του 2018».

«Μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος αυτός χωρίς ελάφρυνση του χρέους; Η πορεία των επιτοκίων, οι απόψεις των επενδυτών αλλά και το ΔΝΤ δεν συνηγορούν υπέρ μιας καταφατικής απάντησης σε αυτό το ερώτημα. Η ελάφρυνση του χρέους συνεπώς είναι βασικός όρος για την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος. Για αυτό υπήρξε και εξειδίκευση των αναγκαίων μέτρων στην απόφαση του Eurogroup το Μάιο του 2016», επισήμανε ο κ. Δραγασάκης.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «χωρίς βαθιές αλλαγές στην οικονομία, το κράτος και τους θεσμούς, χωρίς μεγάλες τομές και χωρίς ρήξεις με το σύστημα αντιλήψεων και συμφερόντων που μας οδήγησε στη χρεοκοπία, δεν είναι δυνατή η έξοδος από την κρίση» και «η ελάφρυνση του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο, δεν αντίκειται στην ανάγκη αυτή, αλλά διευκολύνει την πραγματοποίηση των αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων».

Για την επομένη από το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι «εφόσον η δεύτερη αξιολόγηση κλείσει με μια συνολική συμφωνία, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, τον Απρίλιο ή λίγο μετά τη σύνοδο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, τότε τα επόμενα βήματα μπορούν να επιταχυνθούν με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές και την επιτάχυνση της ανάκαμψης το β' εξάμηνο το 2017».

Χατζηδάκης: Η ανάπτυξη δεν έρχεται με το πάτημα ενός κουμπιού

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του περιέγραψε τις προϋποθέσεις ώστε η χώρα να βγει από την κρίση και να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά. Οι προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη είναι: «Να αποκαταστήσουμε το κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού τομέα, ώστε να ξεκινήσουν οι τράπεζες να διοχετεύουν και πάλι ρευστότητα στην οικονομία. Να προχωρήσουμε στην ταχεία προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων οι οποίες θα συμβάλουν, μεταξύ άλλων, στο να εισρεύσουν στη χώρα ιδιωτικά κεφάλαια, να μεταφερθεί η τεχνογνωσία διεθνών εταιριών, και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Να υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, ώστε οι επενδυτές να μη νιώθουν αβεβαιότητα για το μέλλον και να μπορέσουν να προχωρήσουν σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας. Παράλληλα, είναι απαραίτητη η ύπαρξη ευνοϊκού φορολογικού πλαισίου, το οποίο θα καταστήσει τη χώρα μας ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και να προχωρήσουμε στην υιοθέτηση διαρθρωτικών αλλαγών που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, συμβάλλοντας στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και στην προσέλκυση επενδύσεων».

Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε και τις προτάσεις της ΝΔ λέγοντας: «Προτείνουμε να καθιερωθεί η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού πριν από νομοσχέδια και τροπολογίες που αφορούν την αγορά, ώστε να αποτραπεί η εισαγωγή διατάξεων που δημιουργούν εμπόδια για τον ανταγωνισμό, πλήττοντας καταναλωτές και υγιείς επιχειρήσεις. Προτείνουμε, επίσης, ένα άνοιγμα στη silver economy, προσφέροντας κίνητρα σε συνταξιούχους από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ προκειμένου να αγοράσουν κατοικίες και να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι της χώρας μας. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσουμε τον τουρισμό και την αγορά ακινήτων, αλλά και θα αυξήσουμε τα φορολογικά έσοδα. Στην παιδεία έχουμε προτείνει την ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων στα πανεπιστήμια μας, με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας σε εκπαιδευτικό κέντρο. Υπάρχουν πολλά αντικείμενα στα οποία μπορούμε να προσελκύσουμε φοιτητές από όλο τον κόσμο, αξιοποιώντας έτσι το επιστημονικό μας προσωπικό και εξασφαλίζοντας πολύτιμους πόρους για τα ελληνικά πανεπιστήμια».