Νεφελούδης: Είναι αίσχος οι αναφορές της ΓΣΕΕ στον πρωθυπουργό

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας μίλησε και για το νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών.

«Το στοίχημα αφορά όχι μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και την αναβάθμιση των προσόντων των ανέργων» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών, για την απασχόληση σε θέσεις πλήρους απασχόλησης 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» του ΟΑΕ∆, η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο οποίο ξεκίνησε σήμερα.

«Προσπαθούμε να αρχίσουμε να βρίσκουμε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, πολιτικές που να ενισχύουν και τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε όλα τα επίπεδα, κυρίως με την εύρεση νέων θέσεων εργασίας» είπε ο κ. Νεφελούδης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», διευκρινίζοντας πως σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» βασική προϋπόθεση είναι «οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν σε αυτό να μην έχουν προβεί σε απολύσεις το πρόσφατο προηγούμενο διάστημα και να διασφαλίσουν την απασχόληση των ανθρώπων για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Γνωστοποίησε ακόμη ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας ολοκληρώνονται οι διαδικασίες σχεδιασμού ενός δεύτερου προγράμματος, το οποίο αφορά τη διαρθρωτική προσαρμογή εργαζομένων και επιχειρήσεων σε αλλαγές, «δηλαδή στα προβλήματα που έχουν, για να μπορέσουν να αναδιαρθρωθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοί τους, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί και ένα καινούριο μεγάλο φαινόμενο, οι λεγόμενες θερμοκοιτίδες ανεργίας, που δημιουργούνται σε επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν προβλήματα σε πολλαπλά επίπεδα, λόγω της κρίσης, λόγω μη προσαρμογής τους σε νέες συνθήκες, λόγω αδυναμίας να μπουν στην εξωστρέφεια και την καινοτομία, λόγω αδυναμίας να αλλάξουν το παραγωγικό πρότυπο, να παράγουν κάτι άλλο πιο ελκυστικό για την αγορά, ή λόγω μεγάλου ανταγωνισμού στον χώρο τους».

«Στόχος είναι να μπορέσουμε καταρχήν να απελευθερώσουμε τους εργαζόμενους από το μέλλον της επιχείρησης, αναβαθμίζοντας τις δεξιότητές τους και από την άλλη να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις αυτές να αποκτήσουν νέα συγκριτικά πλεονεκτήματα κατά κλάδο» εξήγησε ο κ. Νεφελούδης.

Σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τις εργατικές κατοικίες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας γνωστοποίησε ότι εντός της εβδομάδας θα υπογραφεί σχετική υπουργική απόφαση και θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των δικαιούχων «για τα πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα που προσφέρονται, για να μπορέσουν να ξεφύγουν από τον κλοιό της ομηρείας, που τους είχαν τα τελευταία χρόνια και να αποκτήσουν οριστικά παραχωρητήρια με πολύ μεγάλες διευκολύνσεις στη διαδικασία αποπληρωμών». 

«Αίσχος και απαράδεκτη σε επίπεδο πολιτικής η αναφορά ΓΣΕΕ στον πρωθυπουργό»

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση της ΓΣΕΕ, με αφορμή δηλώσεις του πρωθυπουργού από τη Ρώμη για τη στάση των συνδικάτων στη διάρκεια του δημοψηφίσματος, ο κ. Νεφελούδης είπε: «Η ανακοίνωση που έβγαλε η ΓΣΕΕ σε βάρος του πρωθυπουργού, πέρα από τα πολιτικά στοιχεία της διαφωνίας, λέει πράγματα χοντρά, που δεν ξέρω εάν ο κ. Παναγόπουλος θα τολμούσε να τα πει στον κ. Σαμαρά ή στον κ. Βενιζέλο» (σ.σ. ότι η δήλωση του κ. Τσίπρα θα ταίριαζε περισσότερο με δήλωση προέδρου δεκαπενταμελούς).

«Αυτό είναι αίσχος και απαράδεκτο σε επίπεδο πολιτικής ηθικής» τόνισε, σημειώνοντας ότι «σήμερα η κυβέρνηση αγωνίζεται για να επαναφέρει τις εργασιακές σχέσεις που υπήρχαν προηγουμένως και που με τη σιωπή της ΓΣΕΕ καταστράφηκαν, απορυθμίστηκαν πριν από μερικά χρόνια». Πρόσθεσε ακόμη ότι και ο ίδιος έχει μηνυθεί από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ «για τα ίδια ακριβώς πράγματα». «Είναι μία πολιτική κριτική που γίνεται προς την πλευρά της ΓΣΕΕ -δε γίνεται μόνο από εμάς, από την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό, γίνεται από το σύνολο της κοινωνίας- για την απαξίωση που έχει επέλθει στη ΓΣΕΕ, με ευθύνη της ηγεσίας της. Η πολιτική κριτική δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αφενός μεν με διώξεις ποινικού χαρακτήρα, δεν μπορεί να ποινικοποιήσουμε την πολιτική κριτική, είναι κατά την εκτίμησή μου μία απολύτως ολοκληρωτική άποψη αυτή και δεύτερον δεν μπορεί να γίνεται σε πλαίσια που να ξεπερνούν την πολιτική ηθική» ανέφερε.