Μένουν στις Βρυξέλλες Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Χουλιαράκης

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά και σημαντικές εκκρεμότητες, διαπίστωσε το Eurogroup όσον αφορά στο κλείσιμο της αξιολόγησης

Έχει καταγραφεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όμως υπάρχουν ακόμα κάποια μεγάλα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της σύντομης σημερινής συνεδρίασης της Ευρωομάδας, που διήρκεσε λιγότερο από δύο ώρες.

Ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πως πρόθεση όλων των πλευρών είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, και υπάρχει ισχυρή βούληση γι' αυτό, εξέφρασε ωστόσο αμφιβολίες για το αν τα ανοιχτά ζητήματα θα έχουν κλείσει ως τις 7 Απριλίου.

Ο ίδιος σημείωσε πως οι συζητήσεις μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε πως για να υπάρξει συνολική συμφωνία για την Ελλάδα πρέπει να κλείσουν τα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό και οι άλλες εκκρεμότητες, και διεμήνυσε πως πρώτα θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, και έπειτα θα δρομολογηθεί η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Τοποθετήθηκε ακόμα στο ζήτημα της παραμονής του ή όχι στην προεδρία του Eurogroup, μετά την ήττα του κόμματός του στις πρόσφατες εκλογές στην Ολλανδία, εξηγώντας πως ο ίδιος θέλει να παραμείνει, όμως αυτή είναι μία απόφαση που θα λάβουν οι συνάδελφοί του στο Eurogroup.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί κατονόμασε ως τα ανοιχτά ζητήματα που καθυστερούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τα εργασιακά και το θέμα των συντάξεων, σημειώνοντας πάντως ότι έχει καταγραφεί πρόοδος και εκφράζοντας την ελπίδα ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς όλες οι πλευρές είναι "δεσμευμένες" στην αναζήτηση λύσεων που θα άρουν το αδιέξοδο.

Ο Γάλλος επίτροπος στάθηκε στις συνέπειες των καθυστερήσεων για την Ελλάδα, επισημαίνοντας πως εξαιτίας αυτών πλήττεται το επενδυτικό κλίμα και αποτρέπεται η ανάπτυξη που η χώρα μας έχει τόσο ανάγκη.

Πάντως, τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και ο Πιέρ Μοσκοβισί αναγνώρισαν πως υπάρχει πολιτική βούληση από την ελληνική πλευρά, με τον Γάλλο επίτροπο να σχολιάζει πως είναι άδικο να ισχυρίζεται κανείς το αντίθετο.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, αναγνώρισε επίσης πως από το καλοκαίρι του 2015 μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος, όμως οι προσπάθειες πρέπει να εντατικοποιηθούν για να κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα, και υπογράμμισε πως πρέπει να "διαλυθεί" η αβεβαιότητα που προκαλεί η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ως προς τις συζητήσεις για την μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε κάποιου είδους ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, ο Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι δεν πρέπει να σχετίζεται το εν λόγω ζήτημα με το ζήτημα της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ανέφερε ακόμα ότι ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο πληροφορίες για τα δάνεια που έχει ζητήσει η Ελλάδα από την Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας πως απαιτείται ενημέρωση για το θέμα, καθώς δεν είναι σαφές πού κυμαίνονται τα επιτόκια και εάν από τα δάνεια αυτά θα επηρεαστεί η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Τσακαλώτος: Παραμένουμε στις Βρυξέλλες

Την παραμονή του στις Βρυξέλλες, όπως και της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, ανακοίνωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του μετά το τέλος του Eurogroup, επιβεβαιώνοντας τα όσα είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για συνέχιση των συζητήσεων στη βελγική πρωτεύουσα.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως στη σημερινή συνεδρίαση διαπιστώθηκε η πρόοδος που έχει γίνει και το γεγονός ότι τα περισσότερα ζητήματα έχουν κλείσει, και αποφασίστηκε η εντατικοποίηση της προσπάθειας στις Βρυξέλλες, με στόχο να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα, ώστε όταν επιστρέψουν στην Αθήνα οι θεσμοί να έχουμε συμφωνία, και στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, τον Απρίλιο, να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες για όλο το πακέτο της συμφωνίας.

"Η ιδέα είναι ότι πολλές φορές πρέπει να αλλάξεις τη σειρά, να αφήσεις το τεχνικό επίπεδο και να βρεις τα βασικά ζητήματα όπου υπάρχουν διαφορές και μετά να κλείσεις τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας. Άρα η στρατηγική μας είναι να μείνουμε εδώ και να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο, να αφήσουμε ελάχιστα ζητήματα και αν μπορούμε ούτε αυτά, για να μπορούμε μετά όταν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα να έχουμε μια συμφωνία, ένα πακέτο μέτρων που συμφωνούμε εμείς και οι θεσμοί πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα. Από εκεί και πέρα η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί πολύ περισσότερο και μπορούμε να πάμε στο ΔΝΤ στις συναντήσεις της Άνοιξης στις 22 Απριλίου για να προσθέσουμε και τις τελευταίες λεπτομέρειες για όλο το πακέτο", ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών.

Το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup

Στο πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Eurogroup αναφέρονται τα εξής:

"Οι θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για τις εξελίξεις σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος

Οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί συνεχίζουν να στοχεύουν στην ταχεία σύναψη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff-level agreement), βάσει της κοινής αντίληψης που κατέληξαν τον περασμένο μήνα.

Θα έχουν εντατικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες, με επίκεντρο τα κύρια εκκρεμή ζητήματα. Οι διαβουλεύσεις θα περιλαμβάνουν την πιο φιλική προς την ανάπτυξη εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα (το 2018 και μετά) και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και κατ’ επέκταση, για τη λήψη περαιτέρω χρηματοδοτικής ενίσχυσης που είναι διαθέσιμη μέσα από το πρόγραμμα".

ΔΝΤ: Είναι πολύ νωρίς ακόμα

«Ενώ υπήρξε κάποια πρόοδος στην τελευταία αποστολή, παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα . Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες σε επίπεδο επικεφαλής των αποστολών, τις επόμενες ημέρες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το αποτέλεσμα του Eurogroup.

«Είναι πολύ νωρίς να γίνουν εικασίες για το ενδεχόμενο συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στην παρούσα φάση» υπογραμμίζει το ΔΝΤ.