Τρίζει η καρέκλα του Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup

Μετά την συντριπτική ήττα του στις Ολλανδικές εκλογές, φαίνεται δύσκολο να παραμείνει πρόεδρος του Eurogroup μέχρι το 2018

Μεγάλος χαμένος των ολλανδικών βουλευτικών εκλογών αναδείχθηκε το Εργατικό Κόμμα PvDA, επικεφαλής του οποίου είναι αυτή τη στιγμή ο υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μετά τις εξελίξεις, γερμανικά και ολλανδικά μέσα αναφέρουν ότι θα είναι δύσκολο να παραμείνει πρόεδρος του Eurogroup μέχρι το 2018 - όπως επιμένει ο ίδιος - χωρίς να είναι υπουργός Οικονομικών.

Παρότι, σύμφωνα με τη Faz, το πρωτόκολλο δεν προβλέπει απαραίτητα κάποιον υπουργό Οικονομικών στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, οι υπουργοί της Ευρωζώνης εκφράζουν την προτίμηση τους σε κάποιον που κατέχει το συγκεκριμένο αξίωμα στη χώρα του.

"Ως συνέπεια ενδέχεται να υπάρξει μια σημαντική αλλαγή στο προσωπικό της νομισματικής ένωσης και συγκεκριμένα στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup. Πρόκειται για το πρόσωπο που συντονίζει τις συναντήσεις της άτυπης ομάδας της νομισματικής ένωσης, που αποφασίζει, για παράδειγμα, για την εκταμίευση των δόσεων για την Ελλάδα" γράφει η εφημερίδα. 

Από την άλλη, η Ολλανδική εφημερίδα Trouw, αναφέρει ότι η ανυπαρξία σαφών κανόνων για το πρόσωπο του προέδρου αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ακόμα και παραμείνει ο Ντάισελμπλουμ πρόεδρος του Eurogroup, ακόμα και ως απλός βουλευτής του PvdA, μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του, που λήγει τον Ιανουάριο του 2017.

Επίσης, οι διαπραγματεύσεις στην Ολλανδία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μπορεί να πάρουν μήνες, στην διάρεκια των οποίων ο Ντάισελ μπλουμ μπορεί να παραμείνει υπηρεσιακός υπουργός. 

Πάντως, στις Βρυξέλλες ήδη κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για τον διάδοχό του και το όνομα που ακούγεται περισσότερο είναι αυτό του Ισπανού ΥΠΟΙΚ, Λούις ντε Γκίντος, ο οποίος εποφθαλμιά τη θέση από το 2015.