Διατηρείται στις 250.000 ευρώ το κόστος για τη Χρυσή Ελληνική Βίζα

Δεν μειώνεται το ποσό που πρέπει να επενδυθεί από ξένους που ενδιαφέρονται για την ελληνική βίζα

Δεν μειώνεται το κόστος του προγράμματος «Greek Golden Visa», με το οποίο χορηγείται άδεια παραμονής στην Ελλάδα σε κατοίκους τρίτων χωρών (βίζα) και τις οικογένειές τους, όταν αυτοί επενδύουν πάνω από 250.000 ευρώ σε ακίνητα και οποιαδήποτε άλλη επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας με το συντονισμό του υφυπουργού Στέργιου Πιτσιόρλα, το πρόγραμμα Greece My Residence: Golden Visa Program (Χρύση Ελληνική Βίζα), παραμένει ως έχει σήμερα.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας, εκπρόσωπος από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ, Γιώργου Κατρούγκαλου, υπηρεσιακά στελέχη των εμπλεκόμενων υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής και Οικονομίας και Ανάπτυξης καθώς και στελέχη του Οργανισμού Enterprise Greece, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με τη διεξαγωγή της διαβούλευσης και την καταγραφή των σχετικών προτάσεων.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης και λαμβάνοντας υπόψιν τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, αποφασίσθηκαν τα ακόλουθα:

1. Να μην μεταβληθεί το κόστος του προγράμματος και να διατηρηθεί στο επίπεδο των 250.000 ευρώ, όπως ισχύει αυτή τη στιγμή.

2. Να βελτιστοποιηθεί και να καταγραφεί η διαδικασία λήψης βιομετρικών στοιχείων βήμα προς βήμα και να διαμορφωθεί ενημερωτικό υλικό που θα είναι άμεσα διαθέσιμο στους ενδιαφερόμενους στα προξενεία της χώρας μας.

3. Να συζητηθούν με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία ζητήματα ιθαγένειας και να εξετασθούν τόσο η διαμόρφωση σχετικού προγράμματος, όσο και οι όροι και προϋποθέσεις χορήγησής της.

4. Να εξετασθεί η επέκταση του προγράμματος και σε άλλες μορφές επενδύσεων ύψους τουλάχιστον 250.000 ευρώ (π.χ. αγορά ομολόγων, αγορά μετοχών επενδυτικών ταμείων κτλ.).

5. Να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών webinar με σκοπό την ενημέρωση των Γραφείων Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων των κατά τόπους πρεσβειών μας για το πρόγραμμα.

6. Να μελετηθεί το σύνολο των προτάσεων της διαβούλευσης από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και να κατατεθούν άμεσα σχετικές εισηγήσεις.