Παπαδήμος: Αυτά είναι τα τέσσερα μέτρα για διατηρήσουμε υγιή την Ευρωζώνη

Οι προοπτικές για να παραμείνει υγιής και ισχυρή και η Ευρωπαϊκή Ένωση

Στις προοπτικές που απαιτούνται και θα συντελέσουν στη διατήρηση μιας υγιούς Ευρωζώνης, αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. 

Αποστολή στους Δελφούς: Γιώργος Λαμπίρης 

«Μακροπρόθεσμα η Ευρωζώνη θα είναι υγιής εφόσον ενισχυθεί περαιτέρω. Μέχρι τώρα όσο γνωρίζετε η Ευρωζώνη έχει κατορθώσει να ξεπεράσει την κρίση με μία εξαίρεση που είναι γνωστή σε όλους σε αυτή τη αίθουσα», σημείωσε με νόημα ο κύριος Παπαδήμος. 

«Για να προστατεύσουμε την οικονομική και μακροοικονομική σταθερότητα, είναι απαραίτητο να ληφθούν τα ακόλουθα τέσσερα μέτρα: 

  1. Ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης

  2. Ταχύτερη ολοκλήρωση των κεφαλαιουχικών αγορών

  3. Χρειαζόμαστε υψηλότερο βαθμό δημοσιονομικής ολοκλήρωσης για να ολοκληρωθούν οι δύο προηγούμενοι στόχοι

  4. Εισαγωγή θεσμικών αλλαγών για να ενισχυθεί η Οικονομική Νομισματική Ένωση», πρότεινε ο πρώην πρωθυπουργός. 

«Φθάνω στο τέλος σε ό,τι αφορά στους τομείς που θεωρώ ότι θέλουμε έναν μεγαλύτερο βαθμό πολιτικής ολοκλήρωσης κι αυτό είναι αποδεκτό. Είναι οι τομείς των υποδομών, το ανθρώπινο κεφάλαιο, η ασφάλιση, ανεργία η μετανάστευση και η άμυνα», πρόσθεσε. 

«Ενόψει των επερχόμενων εκλογών στη Γερμανία, στην Ολλανδία και στη Γαλλία θα πρέπει να υλοποιήσουμε μία πραγματιστική προσέγγιση και να ενισχύσουμε την επικοινωνία, η οποία υπογραμμίζει πόσο σημαντικός είναι ο τρόπος που θα προχωρήσουμε.

Θα χρειαστούν περαιτέρω δράσεις για το μέλλον της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης. Θα επιτευχθεί μέσω μίας σταδιακής προσέγγισης και για ορισμένα αυτό να γίνεται με διάφορε μεταβλητές ταχύτητες. Τα όποια μέτρα θα πρέπει να είναι ενιαία και να μην αποτελούν μονομερείς ενέργειες από πλευράς των κρατών», ανέφερε μεταξύ άλλων.