Δραγασάκης: Απορώ για όσους λένε ότι θα έχουμε 4ο μνημόνιο

Πού απέδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης την καθυστέρηση στην αξιολόγηση

Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέρριψε την ευθύνη της καθυστέρησης για το κλείσιμο συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – δανειστών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. 

Ο ίδιος διέψευσε κάθε ενδεχόμενο για 4ο μνημόνιο, εκφράζοντας ταυτόχρονα την απορία του για όσους υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.

 

Αποστολή στους Δελφούς: Γιώργος Λαμπίρης

 

Ο κ. Δραγασάκης απάντησε ότι «καθυστερούμε γιατί οι δανειστές έχουν αποκλίνουσες απόψεις. Δεν είναι σωστό αυτό να χρεώνεται στην Ελλάδα. Καθυστερούμε γιατί το ΔΝΤ έθεσε ένα πακέτο νέων αιτημάτων, τα οποία ήταν εκτός αρχικής συμφωνίας». 

«Η κυβέρνηση οργάνωσε από τον περασμένο Οκτώβριο τη δράση της για να έχουμε ταχύτερα συμφωνία. Έρχεται όμως το ΔΝΤ και ζητάει ακόμα 3,6 δις. μέτρα. Παρακαλώ τους θεσμικούς φορείς όταν λένε να υπογράψουμε, να εξηγούν τι θέλουν να υπογράψουμε. Μοιάζουν ως Πόντιος Πιλάτος, όταν δεν εξηγούν τι σημαίνει αυτό που μας ζητούν να υπογράψουμε. Το «υπογράψτε» νομίζω ότι είναι μία υπεκφυγή μακριά από τα πραγματικά διλήμματα», τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης.

 

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα ζητημάτων που καθυστερούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. «Υπάρχει το δίλημμα για το αν θα διαγράφονται φόροι ή και πρόστιμα. Αυτό όμως δεν αφορά την ελληνική πλευρά. Υπάρχουν θέματα πίσω που μας καθυστερούν».

 

«Είχα προβλέψει ανάπτυξη στα μισά του 2016 κάτι που συνέβη αν και σε μικρό ποσοστό»

 

«Σε κάθε περίπτωση οι στόχοι υλοποιούνται και υπερκαλύπτονται με την αύξηση της παραγωγής. Πέρυσι είχα πει ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα έχουμε ανάπτυξη, κάτι που συνέβη αν και σε μικρό ποσοστό», συμπλήρωσε. 

«Είμαστε ακόμα σε εύθραυστη φάση», ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

«Πάντως τα στοιχεία κάνουν λόγο για ανάκαμψη 2,5% εντός του 2017 και για μεγαλύτερη του 3% τα επόμενα χρόνια. Η πρόοδος πάντως δεν αμφισβητείται. Τώρα έχουμε το θετικό γεγονός ότι αυτά που λέει η κυβέρνηση είναι αποδεκτά. Συν τοις άλλοις ό,τι είναι θετικό για την Ελλάδα, είναι θετικό και για την Ευρώπη. Αν κλείσει η συμφωνία στην ώρα της θα είναι θετικό και για την Ευρώπη. Με αυτά τα δεδομένα και με τις μετατοπίσεις που θα υπάρξουν από όλες τις πλευρές θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας».

 

«Απορώ γιατί κάποιοι λένε ότι θα έχουμε τέταρτο μνημόνιο»

«Πάντως δεν θα έχουμε τέταρτο μνημόνιο και απορώ πώς ορισμένες πολιτικές δυνάμεις αναφέρονται σε 4ο μνημόνιο. Αυτό που θα έχουμε μετά το μνημόνιο, θα είναι έξοδος στις αγορές. Ο δανεισμός από τις αγορές δεν είναι κάτι που δεν θα έχει συνέπειες. Όταν δανειζόμαστε από τις αγορές δεν έχουμε μεν μνημόνια, αλλά οι αγορές θα κοστολογούν το αξιόχρεο της χώρας και εφόσον οι πολιτικοί δεν έχουν εξασφαλίσει τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, τότε θα υπάρχει πρόβλημα».