Ντάισελμπλουμ: Δεν είπα εγώ “ούτε ένα ευρώ” μέτρα λιτότητας…

Τίποτα δεν έχει ακόμη επιλυθεί, όμως υπάρχει η πρόθεση να επιλυθούν τα ανοιχτά θέματα, τονίζει ο Πιέρ Μοσκοβισί

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μετά από εντατικές συνομιλίες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να ανάψουν το πράσινο φως για την επιστροφή στην Αθήνα των θεσμικών εκπροσώπων των δανειστών εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης της Ευρωομάδας.

Τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλούμ όσο και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ανέφεραν ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα προς συζήτηση, σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη εξόδου από τις πολιτικές λιτότητας. Χαιρέτισαν επίσης τόσο τη δημοσιονομική εξυγίανση όσο και τη σταδιακή επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πιέρ Μοσκοβισί, τίποτα δεν έχει ακόμη επιλυθεί, όμως υπάρχει η πρόθεση να επιλυθούν τα ανοιχτά θέματα. Από την πλευρά του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία, όμως είναι “πολύ θετικό βήμα” η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup φάνηκε να διαψεύδει τη βεβαιότητα κυβερνητικών πηγών που έκαναν νωρίτερα λόγο για “ούτε ένα ευρώ” νέων μέτρων λιτότητας. Όπως ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αυτά “δεν είναι δικά μου λόγια”, ενώ αργότερα επεσήμανε πως ως υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί ποτέ να υποσχεθεί το “τέλος της λιτότητας”, ωστόσο υπάρχει μία ξεκάθαρη μετάβαση από τη λιτότητα στις δομικές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες θα δοθεί έμφαση.

Οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να δημιουργήσουν νέα περιθώρια για την άσκηση αναπτυξιακών πολιτικών από την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ερωτηθείς αν υπήρξε συμφωνία επί των μεσοπρόθεσμων μέτρων στήριξης της Ελλάδας στο ζήτημα του χρέους, σημείωσε ότι είναι ένα θέμα που αφορά τα κράτη της ευρωζώνης και θα συζητηθεί μετά το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης.

Ερωτηθείς για το θέμα της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ανέφερε ότι αυτός είναι ο στόχος του και ότι θεωρεί πως θα τον επιτύχει.

Ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε εξάλλου ότι δεν είναι απαραίτητη μία εκταμίευση δόσης για την Ελλάδα τον Μάρτιο, τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε πως η Κομισιόν είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα προκειμένου να βρει χρηματοδότηση για την προώθηση ενεργών πολιτικών απασχόλησης και πως διερευνά όλες τις δυνατές λύσεις. Δήλωσε επίσης πως το σημερινό αποτέλεσμα ήταν θετικό και πως υπάρχουν τώρα οι συνθήκες για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού «το συντομότερο δυνατό». Εξάλλου, τόνισε πως παρόλο που η Ελλάδα πλέον επέστρεψε στην ανάπτυξη έχει ακόμα υψηλή ανεργία και κοινωνικές ανισότητες και γι΄αυτό έχει ανάγκη ένα «ισορροπημένο πακέτο». «Υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω προσπάθειες σίγουρα, αλλά και για μέτρα υπέρ της απασχόλησης και την ανάπτυξης» ανέφερε.

Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ καλωσόρισε τις σημερινές αποφάσεις, τονίζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση.

ΔΝΤ: Είναι ακόμα πολύ νωρίς...

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την πλευρά του, χαιρέτισε τις παραχωρήσεις που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, αλλά θεωρεί πως χρειάζεται να επιτευχθεί «περισσότερη πρόοδος».

Στη βάση αυτή, το ΔΝΤ αποδέχθηκε να στείλει ένα τεχνικό κλιμάκιο στην Ελλάδα, αλλά εκτίμησε πως είναι ακόμη «πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε υπόθεση» σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής, όπως ανέφερε σε ένα σύντομο δελτίο Τύπου που εξέδωσε.