Σόιμπλε: Εγώ δεν απείλησα ποτέ την Ελλάδα με Grexit

“Αν η Ελλάδα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, δεν θα υπάρχουν προβλήματα. Αν δεν το κάνει, τότε θα υπάρξουν προβλήματα”

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνήθηκε, μιλώντας σήμερα στο γερμανικό δίκτυο ARD, ότι έχει πει πως η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη αν αποτύχει να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

“Ποτέ δεν έκανα καμία απειλή” για Grexit, υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, όμως αμέσως μετά στην εκπομπή προβλήθηκαν πρόσφατες δηλώσεις του, στις οποίες ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα “περάσει τον κάβο” και ότι η πίεση προς την Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί, “αλλιώς δεν μπορεί να παραμείνει στη νομισματική ένωση”.

Κληθείς να δώσει εξηγήσεις, ο Σόιμπλε απάντησε πως πρόκειται για το ίδιο μήνυμα που λαμβάνει η Ελλάδα από όλες τις πλευρές, από το ΔΝΤ μέχρι τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ: “Αν η Ελλάδα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, δεν θα υπάρχουν προβλήματα. Αν δεν το κάνει, τότε θα υπάρξουν προβλήματα”, υπογράμμισε.

Πάντως, ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος για την Ελλάδα, τονίζοντας: “Είμαι αισιόδοξος, η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο”.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επισήμανε επίσης ότι αναμένει πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. “Θεωρώ πως ναι”, απάντησε όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Σημείωσε εξάλλου πως το ΔΝΤ είχε πει το 2015 πως θα συμμετείχε εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει τους στόχους των μεταρρυθμίσεων. “Εικάζω ότι μπορεί να επιτευχθεί τις επόμενες εβδομάδες”.

Σχετικά με την ελάφρυνση χρέους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε στο ARD: “Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει την ελάφρυνση χρέους σε εθνικό επίπεδο”.

“Η Ελλάδα πρέπει να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική. Αυτός είναι ο σκοπός του προγράμματος”, επεσήμανε ακόμα.