Τι απαντά ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ για τον “παρατηρητή” του ΔΝΤ

Την ασυμφωνία μεταξύ ΕΛΣΤΑΤ και Τράπεζας της Ελλάδος ως προς τα χρηματοοικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνει ο Θ. Θανόπουλος

Στις 21 Απριλίου θα γνωστοποιηθούν όλα τα τελικά στοιχεία για το δημοσιονομικό πρωτογενές αποτέλεσμα του 2016, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Θανάση Θανόπουλο.

Ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά το διάστημα Μαΐου - Δεκεμβρίου 2016 της Ανεξάρτητης Αρχής, ο Θανάσης Θανόπουλος διευκρίνισε ότι τα στοιχεία που υπάρχουν αυτήν την στιγμή είναι προσωρινά και δείχνουν μια προσωρινή κατάσταση για το 2016 και θα υπάρξει ακριβής εικόνα τον Απρίλιο του 2017, χωρίς να αποκλείει ότι μπορεί τότε να γίνει αναθεώρηση τους.

«Θα μπορούμε να ξέρουμε ποιο είναι το τελικό πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα στις 21 Απριλίου. Είμαστε σε διαδικασία διαλόγου με την Eurostat, για να δούμε τα καινούργια στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα, για να μπορώ να απαντήσω αν επιβεβαιώνονται οι σημερινές εκτιμήσεις. Μένουν αυτά να επιβεβαιωθούν από την τελική απογραφική διαδικασία τον Σεπτέμβριο του 2017. Εμείς δεν κάνουμε προβλέψεις, αλλά βραχυχρόνιες εκτιμήσεις», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

Παράλληλα, ο Θανάσης Θανόπουλος έκανε γνωστό ότι στην ΕΛΣΤΑΤ θα υπάρχει παρατηρητής του ΔΝΤ στην καταγραφή των ετήσιων δημοσιονομικών αποτελεσμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στην τελευταία επίσκεψη διαλόγου της Eurostat στην Αθήνα, μας ζήτησε να υπάρχει παρατηρητής του ΔΝΤ. Για λόγους διαφάνειας εμείς με χαρά δεχτήκαμε να υπάρχει παρατηρητής του ΔΝΤ, γιατί δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε τόσο για τις πηγές, όσο και για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ. Υπάρχουν ″θεματάκια″ εμπιστευτικότητας μονάδων ή φορέων, τα σεβόμαστε και ισχύουν και για το ΔΝΤ και για όλους τους χρήστες. Ελπίζω ότι το ΔΝΤ που είναι μεγάλος χρήστης της ΕΛΣΤΑΤ, να αναγνωρίσει τα στοιχεία που εμπιστεύεται η Eurostat».

Απαντώντας στον αρμόδιο τομέαρχη της ΝΔ Χρήστο Σταϊκούρα, που τον κάλεσε να σχολιάσει τα όσα επισημαίνει το ΔΝΤ στην έκθεση του περί συνεχιζόμενων πολιτικών παρεμβάσεων και επικαιροποίησης στοιχείων, είτε για ΑΕΠ, είτε για πρωτογενές πλεόνασμα επί τα χείρω, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ αντέτεινε ότι είναι θέμα τεχνικό και δεν έχει σχέση με πολιτική παρέμβαση. «Μπορείτε να πείτε ότι ήμασταν υπεραισιόδοξοι σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο. Σε κάθε περίπτωση, η έννοια μας είναι ό,τι πληροφορία θα έχουμε να την ενσωματώσουμε στα δεδομένα μας ακόμα και αν είναι δυσάρεστο κομμάτι, όπως για παράδειγμα το να μειώνεται το ΑΕΠ που είναι κακά νέα. Δουλειά μας είναι να τα μεταφέρουμε όλα τα δεδομένα, όπως είναι και όχι να τα παρουσιάσουμε μαθηματικά ωραία», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να φανταστώ τη συσχέτιση με τις πολιτικές παρεμβάσεις. Πίεση εγώ πολιτική δεν είχα καμία μέχρι στιγμής. Αυτό το θεωρώ πολύ θετικό, για μένα και εύχομαι να συνεχιστεί και στο μέλλον. Δεν νομίζω ότι η αναφορά του ΔΝΤ για συνεχιζόμενη πίεση έχει να κάνει με εμένα και το έργο μου».

Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση του ΔΝΤ, που αναφέρεται σε επιφυλάξεις ως προς τα χρηματοοικονομικά στοιχεία, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ανέφερε όντως υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ ΕΛΣΤΑΤ και Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά αυτό έχει να κάνει με την ερμηνεία τους. «Η δική μας ερμηνεία, είναι ερμηνεία που δίνει η Eurostat. Το ΔΝΤ έβαλε στον πίνακα επιφυλάξεις για τα χρηματοοικονομικά στοιχεία, γιατί δεν συμβαδίζουν με της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει διαφορετικό τρόπο ερμηνείας των συγκεκριμένων συναλλαγών. Βρισκόμαστε όμως, σε πορεία διαλόγου με την Τράπεζα της Ελλάδος, υπάρχει γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία προσέφυγε η ίδια η τράπεζα, σύμφωνα με την οποία η εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ είναι σωστή», επεσήμανε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ έχει κατοχυρωθεί με ρητό τρόπο στο θεσμικό πλαίσιο του 2009, που ενσωμάτωσε τον κοινοτικό κανονισμό, σημείωσε ότι «διανύσαμε μεγάλο θετικό δρόμο από το 2012 μέχρι σήμερα στην ικανοποίηση των κανόνων» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμα κενά και πράγματα που πρέπει να γίνουν.

«Έχει γίνει πρόοδος. Υπάρχουν θέματα που προχώρησαν στο ελληνικό θεσμικό στατιστικό πλαίσιο και άλλα που δεν έχουν προχωρήσει. Η νομοθέτηση δεν είναι πάντα επαρκής», είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά σχετικά με τα «Greek statistics» , υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και άλλα της Γιούροστατ, η οποία τα επικυρώνει και αν έχει επιφυλάξεις βάζει αστερίσκους και πρόσθεσε ότι «είμαστε τυχεροί που τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε αστερίσκους και αυτό δείχνει ότι μας εμπιστεύονται».